Buna ziua,
Am o nelamurire, suntem in tratative pentru a vinde un imobil cu teren. Cumparatorul doreste sa se stabileasca in precontract ca isi cesioneaza dreptul de cumparare unei terte personane PF sau PJ care nu vrea sa fie dezvaluita in precontract. In acelasi precontract se stabileste ca suma urmeaza sa fie paltita in 2 rate, dreptul de proprietate urmand a fi transferat la plata primei rate, contractul fiind cu ipoteca prntru a 2-a rata. Avansul platit in momentul precontractului este de 2% adica 10000E. Intrebarea mea este, eu ca si vanzatorce risc la un astfel de precontract, situatie fiind unpic mai complicata(cum am prezentat mai sus).
In ceea ce priveste posibilitatea ca vanzarea-cumpararea sa fie incheiata cu o persoana desemnata de promitentul-cumparator, este o clauza uzuala, ce nu are niciun risc pentru dvs. Vanzarea nu e intuitu personae banuiesc, si atunci nu va intereseaza cine cumpara, ci doar sa fie platit pretul.
In ceea ce priveste a doua parte a spetei, e incorect din punct de vedere juridic. Daca se transfera dreptul de proprietate, nu mai discutam de un antecontract (promisiune de vanzare-cumparare), ci de un contract translativ de proprietate. Prin urmare, cumparatorul ar trebui sa fie identificat prin contractul respectiv, si nu mai are rost cesiunea.
Recomandarea mea este ca puteti incheia contractul in forma propusa, dar ca antecontract de vanzare-cumparare, fara trasmiterea dreptului de proprietate, acesta urmand a deveni efectiva in momentul achitarii integrale a pretului.
Pana nu ati incasat integral pretul, nu transmiteti dreptul de proprietate.
Depinde si la cat timp se plateste a doua rata, dar in principiu ganditi-va ca inchiriati bunul pe durata dintre prima si a doua rata + un eventual proces pentru redobandirea dreptului de proprietate pentru suma totala de 10.000 Euro. Daca va convine, e ok.