avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare cu cesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare cu cesiune

Buna ziua,
Am o nelamurire, suntem in tratative pentru a vinde un imobil cu teren. Cumparatorul doreste sa se stabileasca in precontract ca isi cesioneaza dreptul de cumparare unei terte personane PF sau PJ care nu vrea sa fie dezvaluita in precontract. In acelasi precontract se stabileste ca suma urmeaza sa fie paltita in 2 rate, dreptul de proprietate urmand a fi transferat la plata primei rate, contractul fiind cu ipoteca prntru a 2-a rata. Avansul platit in momentul precontractului este de 2% adica 10000E. Intrebarea mea este, eu ca si vanzatorce risc la un astfel de precontract, situatie fiind unpic mai complicata(cum am prezentat mai sus).
In ceea ce priveste posibilitatea ca vanzarea-cumpararea sa fie incheiata cu o persoana desemnata de promitentul-cumparator, este o clauza uzuala, ce nu are niciun risc pentru dvs. Vanzarea nu e intuitu personae banuiesc, si atunci nu va intereseaza cine cumpara, ci doar sa fie platit pretul.
In ceea ce priveste a doua parte a spetei, e incorect din punct de vedere juridic. Daca se transfera dreptul de proprietate, nu mai discutam de un antecontract (promisiune de vanzare-cumparare), ci de un contract translativ de proprietate. Prin urmare, cumparatorul ar trebui sa fie identificat prin contractul respectiv, si nu mai are rost cesiunea.
Recomandarea mea este ca puteti incheia contractul in forma propusa, dar ca antecontract de vanzare-cumparare, fara trasmiterea dreptului de proprietate, acesta urmand a deveni efectiva in momentul achitarii integrale a pretului.
Pana nu ati incasat integral pretul, nu transmiteti dreptul de proprietate.
Depinde si la cat timp se plateste a doua rata, dar in principiu ganditi-va ca inchiriati bunul pe durata dintre prima si a doua rata + un eventual proces pentru redobandirea dreptului de proprietate pentru suma totala de 10.000 Euro. Daca va convine, e ok.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui teren cu plata in rate hmarius14 hmarius14 Va salut. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii referitoare la vanzarea unui teren cu plata in rate. Parintii mei au un teren intravilan pe ... (vezi toată discuția)
Ce este mai bine: contract de vânzare-cumpărare în care să se specifice avansul dat și ratele, sau antecontract? Calin Daniela Calin Daniela Ce este mai bine sa inchei un contract de vanzare cump teren in care sa se specifice avansul dat si ratele ce urmeaza a fi date sau un antecontract pt avansul ... (vezi toată discuția)
Transferul dreptului de proprietate sofrana sofrana Buna seara!Am si eu o intrebare,poate cineva ma ajuta;Daca se incheie un contract de V-C pt. un imobil la notar,se poate face transferul dreptului de ... (vezi toată discuția)