Putere de munca si in 2009!Sunt asistent personal al socrului meu (cu grad de handicap grav)de aproape 2 ani.Doresc sa stiu care ar fii conditiile necesare de a intra in somaj,dat fiind faptul ca o alta persoana doreste sa ma inlocuiasca,eu fiind in imposibilitatea de a presta munca specifica.Deasemenea,persoana respectiva risca in perioada urmatoare sa fie pe lista concedierilor colective a unei societati comerciale si n-ar dori sa mai intre in procedura legala,aceea de beneficiara a indemnizatiei de somaj,scurtand pe cat posibil situatia creata, in vederea asigurarii asistentei bolnavului.Cu respect,Anto
Ca sa beneficiati de somaj, trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
De asemenea, c.i.m. trebuie sa inceteze din motive neimputabile dvs ... in speta, fiind vorba de incetarea c.i.m. in baza urmatoarelor articole : art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Referintele din legea 53/2003 pe care cu amabilitate le-ati enumerat nu mi-au oferit,din pacate,solutia practica a problemei mele;intrunesc 12 luni lucrate,in ultimile 24,repet,ca asistent personal.Pe cale de consecinta,as avea dreptul sa beneficiez de indemnizatie de somaj.Intrebarea este,care articol favorizeaza acest demers(?).M-as putea baza pe criteriile art.56(h),sau art.61(c)? .In aceasi ordine de idei,persoana care m-ar inlocui si care,dupa cum v-am expus anterior,este in prag de a avea calitatea de somer,sa initieze in prealabil masuri in vederea incheierii unui nou contract de munca?Care ar fi primii pasi?
art.56 lit.h - de la data retragerii de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei;
In acest sens, ar trebui ca institutiile competente trebuie sa va retraga atestarea dvs ca asistent personal.
art.61 alin.c - în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat
Concedierea în baza art. 61 lit. c) din Codul muncii este obligatorie numai dacă organele de expertiză medicală constată că menţinerea salariatului este contraindicată întrucât i-ar afecta sănătatea. Textul art. 61 lit. c) din Codul muncii are în vedere inaptitudinea salariatului pentru o anumită funcţie, iar nu inaptitudinea generală.
Persoana care doreste sa va inlocuiasca, ar trebui sa demareze incheierea c.i.m. cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
Va multumesc,d-le consilier.Cred ca art 61 mi-ar "rezolva"problema;cu alte cuvinte medicul de familie nu-si mai da acordul in posibilitatea de a mai profesa aceasta meserie,oricum antecedentele mele medicale nu i-ar crea probleme in a nu-si reinoi avizul,respectiv m-as putea prezenta la serviciu de asistenta sociala cu o cerere de incetare a contractului,anexata reexperizei(?)Ar putea parea jenant dar posibilitatile mele fizice si psihice nu-mi mai permit desfasurarea acestei sarcini.
In legatura cu persoana care ma va inlocui,ati afisat un termen - 30 de zile,de la depunerea cererii.Aceasta cerere poate merge paralel cu demersul meu?sau e nevoie de aparitia deciziei mele de incetare a raportului de munca?Imi cer scuze,dar persoana de la asistenta sociala nu pare prea informata sau poate nu e suficient de binevoitoare,dar asta e o alta problema.Deci inainte de stabilire a dreptului de somaj,sau ma rog,cand d-nei care doreste sa devina asistent personal,i se iveste riscul de a fi concediata(colectiv),eventual in perioada celor 20 de zile de preaviz,aceasta sa inainteze la primarie cererea de angajare urmand ca celelalte aspecte sa astepte sa se deruleze(?).Repet,nu-mi pot permite sa-mi las socrul(fara discernamant)in expectativa.Multumesc din suflet pentru rabdarea pe care o afisati si va rog sa-mi expuneti gradual demersurile necesare.
buna ziua, sunt angajata de 2 ani ca asistent personal pentru nepotul meu -20 ani bolnav mintal ( fiul surorii mele) , acum mama copilului doreste sa se angajeze ea ca asistent personal pentru fiul sau , as vrea sa stiu in aceasta situatie eu as putea beneficia de somaj , in baza carui articol ?si ce demersuri trebuiesc facute pentru a se face aceasta modificare de asistenti personali ? va scriu dvs. deoarece cei din primarie dau raspunsuri evazive. va multumesc anticipat