avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... masuri privind pensionarii militarii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

masuri privind pensionarii militarii

Sunt un ofiter in rezerva si imi desfasor activitatea incepand cu anul 2004 intr-o institutie publica(Primarie de municipiu).
Am iesit la pensie la varsta de 44 de ani datorita restructurarii sistemului militar in vederea integrarii Romaniei in Organizatiile Euroantlantice (NATO).
Am acceptat trecerea in rezerva, pentru ca prevederile legii OG 7/1998, acorda dreptul la o pensie care se cumula cu o alta retributie din alt system. La iesire din system am primit si plati compensatorii.
In conformitate cu prevederile ORDONANŢEI nr.7 din 26 ianuarie 1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurarii marilor unităţi (Art. 24. - Personalul militar şi civil, pensionat în condiţiile prezentei ordonanţe, poate cumula pensia cu salariul obţinut, în cazul în care îşi continuă activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate prin activităţi cu scop lucrative). Am absolvit Facultatea de Stiinte Administrative si lucrez intr-o Primarie de Municipiu
Masurile luate de Guvernul Boc sunt legale? Un drept castigat se poate retrage?, ma refer in special la platile compensatorii. O perioada dupa iesirea din sistemul militar am stat acasa si a trebuit sa-mi sustin financiar familia cu banii din platile compensatorii, si nu am crezut ca vreodata statul o sa-mi ia banii inapoi, am cheltuit toti banii, de unde sa-i mai iau? Sa fac un alt imprumut la banca in conditiile in care la acest moment sunt indatorat la banci, pana in gat ? Va rog sa-mi raspundeti, am nevoie de informatii din partea unui specialist in legislatie.Ce trebuie sa fac? In sistemul privat ce fac cu o pregatire din domeniul Administrativ??

dumneavoastra cum ati inteles :se aplica doar celor care au iesit la pensie la varsta normala de 55 de ani sau are efect si asupra celor care au fost obligati pentru a se atinge obiectivul "restructurarea armatei"
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 17 Ianuarie 2009
Ordonanţa de Urgenţă adoptata stabileşte că persoanele care au primit plăţi compensatorii, cu ocazia pensionării, vor fi obligate să le returneze în cazul în care se reangajează în sistemul public. Este vorba în special de persoanele care au lucrat în domeniul apărării, internelor, justiţiei.
Prin urmare, daca acea persoana se angajeaza in sistemul privat nu va returna acei bani primiti.
Nu cred că ordonanţa poate retroactiva. Prevederile ei pot să se aplice doar acelor situaţii care vor surveni după intrarea ei în vigoare. Prin urmare, dacă v-aţi angajat anterior intrării în vogoare a ordonanţei, nu cred că sunteţi obligat să restituiţi plăţile compensatorii şi nici nu cred că nu puteţi cumula pensia cu salariul.

Liviu S.Bordaş
Pana la aparitia in M.Of. a ordonantei respective , nu putem decat sa presupunem ceea ce se va intampla .... posibil sa existe o prevedere asemenatoare cu cea prevazuta in OUG nr.82/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi a altor acte normative incidente .
Din pacate niste inconstienti au ajuns sa ia decizii care afecteaza viata oamenilor. Mai rau este ca - in cazul respectivei ordonante - nimeni nu ne sustine (pe noi - pensionarii militari). Nu stiu daca se pot face derogari pentru actori, medici sau profesori, dar este clar ca ordonanta a fost indreptata impotriva noastra.
De cateva zile lucrez cu o echipa de avocati in anticipare, sa vedem ce putem gasi ca sa atacam ordonanta in contencios administrativ si sa ajungem sa ridicam o exceptie de neconstitutionalitate. Luni a aparut in M.Of., iar prin textul acesteia se aduc modificari unor legi - inclusiv legea pensiilor militare. De asemenea exista un articol separat care obliga persoanele aflate in situatia de cumul de venituri sa opteze in 15 zile pentru unul din venituri.
In principiu vom ataca ordonanta in instanta pentru ca - dupa parerea noastra - nu este legala. Sa vedem... in orice caz, situatia se va decide destul de rapid.
Actiunea guvernului a fost in asa fel facuta pentru ca oamenii sa nu se poata dezmetici: in 15 zile trebuie sa opteze, iar de la instanta de contencios raspunsul trebuie sa vina in 30 de zile. O mare magarie, dar nu cred ca vor scapa cu ea.
Foarte corecta interpretarea, dar nu cred ca asa trebuie, ca nu asta este scopul.
Azi am reusit sa citesc aceasta ordonanta si la fel am interpretat. Cu privire la modificarile aduse Laegii 164/2001, art. 59 alin 3 spune ca sumele de bani primite la pensionare "..... se restituie institutiei publice din cadrul careia s-a pensionat, in termen de pana la 30 de zile de la data incadrarii .....," intelegandu-se ca se va aplica dcelor care vor opta pentru asta.

Alte discuții în legătură

Proiect de lege privind cumulul pensie-salariu cojex cojex Avand acum proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu si presupunand ca legea ce va urma nu va suferi modificari, va rog sa ma lamuriti daca militarii ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariul maria2009 maria2009 Stie cineva in ce stadiu este proiectul de lege cumul pensie cu salariul? Cand intra in vigoare? (vezi toată discuția)
Legea 329 chiganora chiganora CONTESTATIE IMPOTRIVA DECIZIEI nr.337/28.12.2009 DE INCETAREA CONTRACTULUI DE MUNCA PE DURATA NEDETERMINATA nr. 2932/2005 impotriva Regiei Autonome de ... (vezi toată discuția)