avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... LIpsirea de libertate - pedeapsa prevãzutã de noul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

LIpsirea de libertate - pedeapsa prevãzutã de noul cod penal

care este condamnarea pentru lipsire de libertate art 189 in noul cod penal? multumesc.
Cel mai recent răspuns: radovan82 , utilizator 11:42, 18 Iunie 2012
Art. 205 Lipsirea de libertate in mod ilegal ( codul penal 2009)
(1) Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoare de la unu la 7 ani.
(2) Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara.
(3) Daca fapta este savarsita
a) de catre o persoana inarmata;
b) asupra unui minor;
c) punand in pericol sanatatea sau viata victimei, pedeapsa este inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani.
(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) - (3) se pedepseste.
dar codul penal nu este intrat in vigoare :hammer:
@Tania Maria, ştim şi noi ca noul cod pnal nu a intrat în vigoare.Utilizatoarea doar a întrebat ce prevede Noul cod cu privire la infracţiunea de lipsire de libertate.
daca s-a savarsit o infractiune de contrabanda si este recunoscuta fapta, este posibil sa se primeasca o pedeapsa cu privare de libertate chiar daca nu exista antecedente penala?
Se poate, întrucât nu doar lipsa antecedentelor şi recunoaşterea faptei pot conduce la o pedeapsă neprivativă de libertate. Lipsa antecedentelor constituie circumstanţă atenuantă, iar recunoaşterea faptei de asemenea , în plus, dacă inculpatul îşi recunoaşte vinovăţia, conform art. 320 indice 1 din Codul de pr. penală, el poate beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.
Mai depinde şi de alţi factori, care pot constitui circumstanţe agravante .
Dacă nu există şi circumstanţe agravante sau pedeapsa aplicată de instanţă nu va depăşi 3 ani, se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei , sau dacă pedeapsa aplicată de instanţă nu va depăşi 4 ani , se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Alte discuții în legătură

Pentru 3 ani si 6 luni pentru lipsire de libertate dupa noul cod penal se scade ceva din pedeapsa? alexia28 alexia28 pnt 3 ani si 6 luni pnt lipsa de libertate dupa nuol cod penal se scade ceva din pedeapsa?? (vezi toată discuția)
Suspendarea pedepsei imac imac Buna ziua In cazul recunoasterii faptei cf art 320 indice 1 se poate cere suspsndarea pedepsei? (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate si loviri sau alte violente - pedeapsa Mary_yna Mary_yna Prietenul meu este judecat pentru lipsire de libertate in mod ilegal si loviri sau alte violente.Nu este recidivist,care este pedeapsa? (vezi toată discuția)