avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsire de libertate si loviri sau alte violente - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsire de libertate si loviri sau alte violente - pedeapsa

Prietenul meu este judecat pentru lipsire de libertate in mod ilegal si loviri sau alte violente.Nu este recidivist,care este pedeapsa?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
Mary_yna, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:03, 25 Septembrie 2016
ART. 193 c.p.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

ART. 205
Lipsirea de libertate în mod ilegal
(1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani.
(2) Se consideră lipsire de libertate şi răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa ori de a se apăra.
(3) Dacă fapta este săvârşită:
a) de către o persoană înarmată;
b) asupra unui minor;
c) punând în pericol sănătatea sau viaţa victimei,
pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani.
(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1) - (3) se pedepseşte.

Ptr.lovire sau alte violente pedeapsa este de inchisoarea la 3 luni la 2 ani sau amenda,iar in forma agravanta daca sunt necesare ingrijiri medicale de cel mult 90 zile pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la la 5 ani sau amenda[Art.193 NCP].
Lipsirea de libertate in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 7 ani[Art.205(1)NCP ]iar in formele agravante prevazute de art.205(3) NCP inchisoarea intre 3 si10 ani,iar daca fapta a avut ca urmare moartea victimei cu inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.[Art.205(4).NCP].
Va multumesc!
Nu inteleg nimic din justitie...initial a fost retinut pentru 30 zile,am facut contestatie,a fost respinsa si i s-a mai dat inca 30 de zile de arest preventiv.Am facut din nou contestatie si din nou a fost repinsa.Vreau sa stiu ce-i de facut in cazul asta si cand dureaza pana afla pedeapsa?!? Va multumesc anticipat !
Banuiesc ca dosarul se afla in faza de urmarire penala. Cand UP o sa fie completa şi există probele necesare şi legal administrate, procurorul emite rechizitoriu prin care dispune trimiterea în judecată, dacă din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârşită de inculpat şi că acesta răspunde penal.

Alte discuții în legătură

Lipsirea de libertate - pedeapsa prevãzutã de noul cod penal andreielena12 andreielena12 care este condamnarea pentru lipsire de libertate art 189 in noul cod penal? multumesc. (vezi toată discuția)
Noul cod penal alexia28 alexia28 in ce articol se incadreaza lipsa la libertate dupa noul cod penal? (vezi toată discuția)
Amenintare si rapire ajutorr ajutorr buna seara acuma o luna am fost amenintat de catre o persoana cu cutitul sa merg cu el acasa , neavand ce face si fiind depasit numeric nu am putut rezista si ... (vezi toată discuția)