Legea prevede 2 situatii de suspendare a raporturilor de serviciu pentru un functionar public cu statut special: de drept si la cerere.
In situatia in care ai raporturile de serviciu suspendate la cerere, se mai poate considera ca pe perioada suspendarii raporturilor de serviciu mai ai calitatea de functionar public cu statut special?
As dori, daca se poate, si o motivatie cu trimiteri la legislatie de ce nu se mai considera ca ai aceasta calitate, in situatia in care raspunsul este negativ.
Speta pentru care este necesara lamurirea: un functionar public cu statut special solicita suspendarea raporturilor de serviciu pentru crestere copil pana in 2 ani. In perioada suspendarii raporturilor de serviciu participa la un concurs in specialitate din care una din conditii este aceea de a avea calitatea de functionar public cu statut special.
Intrebare: Trebuia sa faca cerere pentru a intrerupe suspendarea raporturilor de serviciu pentru a "redobandi" calitatea de functionar public sau nu era cazul fiind totusi functionar public desi raporturile de serviciu erau suspendate?
pe perioada suspendarii, functionarul public isi pastreaza acest statut( care se pierde, altminteri, numai la parasirea corpului de rezerva al functionarilor publici), doar ca, nu mai beneficiaza de salariu... si de vechimea pe perioada suspendarii,cum de altfel, este si firesc.:)
Multumesc pentru raspuns. Cred totusi ca trebuie facute anumite clarificari.
Cazul de fata se refera la functionarii publici cu statut special, mai precis cei carora li se aplica Legea 293/2004.
Banuiesc ca veti face referire la Legea 188 ca lege generala, dar nu cunosc nici o situatie in care functionarii publici cu statut special din penitenciare sa faca parte din Corpul de rezerva al functionarilor publici.
Dumneavoastra spuneti ca respectivul isi pastreaza calitatea. Dar aceasta calitate de functionar public cu statut special este dobandita urmare a unor raporturi de serviciu cu angajatorul. Raporturi de serviciu ce se concretizeaza printr-o decizie de numire in functie. Decizia de numire in functie ce-i da si calitatea de functionar public cu statut special este un act normativ cu aplicabilitate pe perioada valabilitatii sale.
Aici intram in partea juridica pe care nu o stapanesc si de aceea am apelat la acest site.
Functionarul public cu statut special, la cererea sa, speta de fata, solicita suspendarea raporturilor de serviciu:
Operaţiunea de suspendare a efectelor unui act juridic = întreruperea producerii de efecte de către actul în discuţie sau încetarea temporară a efectelor actelor administrative.
În cazul de faţă chiar dacă facem distincţia între suspendarea unui act juridic, care înseamnă întreruperea producerii oricărui efect de către actul respectiv şi suspendarea efectelor sale juridice, care semnifică întreruperea efectelor cu acest caracter ale actului respectiv, rezultă foarte clar faptul că, odată emis Ordinul sau Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu efectele actului administrativ de numire încetează temporar, pe perioada suspendării acestuia.
Din toate situaţiile care au legătură cu raporturile de serviciu prevăzute în Legea 293/2004 doar două din acestea afectează calitatea de funcţionar public cu statut special: a) încetarea raporturilor de serviciu, ce are efect asupra actului administrativ de numire în funcţie, deoarece noul act administrativ emis reprezintă operaţiunea juridică ce constă într-o manifestare de voinţă în scopul de a determina, în mod direct, desfiinţarea actului şi, deci, încetarea definitivă a efectelor juridice produse de acesta afectând calitatea de funcţionar public cu statut special în sensul încetării acesteia.
b) suspendarea raporturilor de serviciu, ce are efect asupra actului administrativ de numire în funcţie, deoarece noul act administrativ emis întrerupe producerea de efecte de către actul în discuţie sau produce încetarea temporară a efectelor actelor administrative afectând calitatea de funcţionar public cu statut special în sensul suspendării acesteia.
Pare ilogic ca o persoană ce capătă calitatea de funcţionar public cu statut special printr-un act administrativ de numire în funcţie să mai deţină această calitate, în condiţiile în care actul administrativ ce a produs aceste efecte juridice este suspendat, la cererea persoanei în cauză, normal, pe perioada suspendării.