avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pensionar militar si PFI - CASS se plateste de 2 ori?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pensionar militar si PFI - CASS se plateste de 2 ori?

Buna ziua,

Sunt pensionar militar de cativa ani si anul trecut mi-am infiintat un PFI. Intrebarea mea este: achit contributia la asigurarile de sanatate de 5.5% de 2 ori, si ca pensionar, si ca PFI? Sau, mai simplu, ce obligatii de plata - contributii sociale am ca PFI? Precizez ca cei de la casa de asigurari nu au stiut sa ma lamureasca.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 08:36, 16 Iunie 2012
Ce reprezinta PFI? Profesie libera sau PFA? In aceste cazuri CASS se plateste ca pensionar si, dar ca PFA/Profesie libera.
Multumesc pentru raspuns.

Sunt Persoana Fizica Independenta - medic, conform legii 95/2006, art. 380, alin. 3 ((3) Medicii care au obtinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din Romania pot desfasura activitati medicale potrivit pregatirii profesionale in sistemul public de sanatate sau/si in sistemul privat, fie ca angajati, fie ca persoana fizica independenta pe baza de contract. Calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul. In conditiile legii, medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... )

Deci platesc CASS de doua ori? 5.5%? In afara de CASS, platesc si somaj si pensie? Obligatoriu?
1. din punct de vedere al tratamentului fiscal, dvs realizati venituri din activitati independente, categorie de venituri definita de art 46 cod fiscal si supusa impozitului pe venit conf. art 41 din acelasi CF.
2. asadar va sunt aplicabile prevederile art 257 din Legea 95/2006 inclusiv al.3
Va afalati in situatia in care vi se retine odata 5.5% din pensie + 5.5% din veniturile realizate ca PFI. insa chiar daca vi se retine de "doua ori", rezultatul este cel prevazut de lege adica 5.5% aplicat tuturor veniturilor.
Ex: v1+ v2 = V total, asupra caruia trebuie sa se retina 5.5%
Este acelasi lucru (matematic vorbind) cu 5,5% aplicat asupra v1 + 5.5% aplicat asupra v2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)