avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Garantia de buna executie ceruta de lichidator
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Garantia de buna executie ceruta de lichidator

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o situatie. O firma care ne-a executat niste lucrari este sub incidenta Legii 85 din 2006 avand numit un lichidator.
In baza unui contract de acum 3 ani, exista o garantie de byna executie in valoare de 5% din pretul contractului care a fostretinuta de catre noi. Conform contractului aceasta suma(5% din pret) se elibereaza dupa 5 ani de la data PV final.
Lichidatorul mi-a trimis o notificare sa restitui aceasta garantie de buna executie desi au trecut doar 3 ani din cei 5 prevazuti in contract.
Intrebarea mea este daca vreo prevedere legala ma obliga sa platesc si aceasta suma, retinuta ca garantie de buna executie.
Asa ar fi logic pentru ca peste doi ani cand ar fi indreptatit sa primeasca compania in lichidare poate sa nu mai existe, dar care ar fi justificarea legala.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: mirceamonac , utilizator 10:49, 26 Iunie 2012
Nu va poate obliga sa deblocati garantia de buna executie inaintea receptiei finale. Daca in termenul de garantie lucrarile sufera deteriorari, iar garantia nu mai exista, inseamna ca suportati dvs, beneficiarul, contravaloarea eventualelor remedieri. Solicitati lichidatorului sa indice temeiul de drept pentru cererea sa.
Multumesc pentru raspuns. In notificare nu da nici un temei de drept. Spune doar ca suntem in evidenta firmei in lichidare cu un debit in valoarea respectiva.
Nu gasesc un temei legal in legea insolventei.
Daca cineva cunoaste un astfel de articol, prin care in situatia falimentului, garantiile constituite sunt desfiintate si banii se intorc la executant, va rog sa-mi ziceti.
Gandind altfel, daca se pronunta falimentul final, inainte de trecerea celor 5 ani, ce se intampla cu banii? cui ii restitui?
Multumesc
Buna ziua.Si noi suntem intr-o situatie asemanatoare.Lucrarea a fost finalizata ,s-a intocmit proces verbal de receptie la terminarea lucrarii cu obiectii.Ulterior firma a intrat in faliment.
Intrebarea este ce se intampla cu garantia de buna executie in cazul in care se pronunta falimentul final si daca suntem obligati sa depunem declaratie de creanta .0261/858001

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie de buna executie daria_743 daria_743 Buna ziua, Am avut un contract de subantrepriza cu un partener. La fiecare factura emisa de partener, pe baza situatie de lucrari, s-a evidentiat suma ... (vezi toată discuția)
Garantie de buna executie maribog maribog Buna.Anul trecut mi s-a retinut o garantie de buna executie, pentru executarea unor lucrari.Ma intereseaza pe baza a ce mi se va elibera suma din banca, daca ... (vezi toată discuția)
Deblocare garantie de buna executie Alina Alina Alina Alina Buna ziua! Se poate debloca o garantie de buna executie in conditiile in care s-a omis a se efectua receptia finala a lucrarii iar contractul este finalizat ... (vezi toată discuția)