avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pentru detasare in acelasi oras mi se plateste spor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pentru detasare in acelasi oras mi se plateste spor?

As dori sa stiu daca am fost detasat pe o perioada de 2 luni la o alta firma dar in acelasi oras, mi se plateste acel spor de 50% din salariu? Specific ca am semnat o informare privind detasarea mea intr-o anumita perioada, in acea informare specificandu-se doar locul viitor de munca, perioada in care voi fi desat si functia pe care o voi avea. Sunt nelamurit pt ca in codul muncii se specifica faptul ca detasarea poate avea loc "in tara sau in strainatate". Eu am intrebat in scris angajatorul despre art 45 din codul muncii, dar se eschiveaza sa-mi dea un raspuns oficial. Nu vreau decat sa mi se respete drepturile, iar daca nu ma incadrez in acel articol sa mi se specifice motivul raportat la codul muncii si contractului colectiv de munca in care este specificat si acolo ceea ce v-am spus mai sus. Daca ma puteti ajuta in aceasta problema, v-as ramane recunoscator. Va multumesc si astept parerile d-voastra
Cel mai recent răspuns: avocatnetro , utilizator 18:28, 17 Iunie 2012
Potrivit Art.45 C.Muncii, Titlul II – Contractul individual de muncã, Cap.3 – Modificarea contractului individual de muncã, “detaşarea este actul prin care se dispuen schimbarea temporarã a locului de muncã, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executãrii unor lucrãri în interesul acestuia. In mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţãmântul scris al salariatului.
Potrivit art.17 alin.(2) lit. b) din Codul muncii si alin. (3), in contractul individual de munca trebuie sa se inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri. In situatia in care salariatul nu are un loc de munca stabil partile pot recurge la clauza de mobilitate stabilita de art.25 din Codul muncii.
Potrivit acestui text de lege, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Spre deosebire de delegare sau detasare- masuri dispuse de regula unilateral, dar avand caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu fie interminente, fie continue pe întreaga duratã a contractului individual de muncã.
In consecinta, daca in contractul individual de munca al salariatului a fost stabilita de catre parti o clauza de mobilitate potrivit careia acesta poate fi mutat de la un loc de munca la altul in cadrul societatii fara diminuarea drepturilor salariale si fara schimbarea functiei, decizia angajatorului prin care locul muncii este modificat la altã sucursalã este legalã. În lipsa unei astfel de clauze, angajatorul poate modifica unilateral locul muncii, temporar prin delegare sau detaşare.
Modificarea temporara a locului muncii la un alt angajator se poate realiza prin detasarea salariatilor. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. Locul muncii poate fi modificat temporar, unilateral de cãtre angajator, de la o sucursalã la alta prin delegarea salariaţilor.
În acest sens, prevederile art.43 C.Muncii stabilesc cã delegarea reprezintã exercitarea temporarã, din dispoziţia angajatorului, de cãtre salariat, a unor lucrãri sau sarcini corespunzãtoare atribuţiilor de serviciu in afara locului sãu de muncã. În aceste condiţii, în situaţia în care se modificã numai locul muncii, nu şi angajatorul, din punct de vedere al legislaţiei muncii, salariaţii au statut de delegaţi, legea nefãcând distncţie dupã cum salariatul este delegat în acelaşi oraş sau judeţ sau în alt oraş sau judeţ.
În consecinţã, delegarea poate fi dispusã şi în acelaşi oraş.
avocatnetro a scris:

...Sunt nelamurit pt ca in codul muncii se specifica faptul ca detasarea poate avea loc "in tara sau in strainatate".



Codul Muncii nu face nici referire la locul unde puteti fi detasat .. In acest sens, art.45 teza I C.mun. prevede , detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia.
Din textul de lege se observa ca legiuitorul nu a facut nicio referire la sediul angajatorului unde urmeaza a fi detasat un salariat .. astfel, acesta poate fi in tara - aceeasi localitate sau localitate diferita cu sediul social al angajatorului de unde va fi detasat salaratul sau poate fi in strainatate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deci din ce mi-ai spus freeelis mai sus detasarea in "tara" se poate referi chiar si in acelasi oras chiar daca nu este prevazut express in codul muncii. Am sa discut cu angajatorul si o sa-i expun problema, dar mai pun intrebarea daca refuza in mod amiabil, pot sa ma indrept catre o instanta cu sanse de a castiga? Multumesc din nou
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
avocatnetro, utilizator
Art. 47 C.mun.
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.

Asadar, angajatorul la care s-a efectuat detaşarea are obligaţia de a acorda salariatului detaşat toate drepturile cuvenite acestuia.
Multumesc freeelis pt informatiile utile si de amabilitatea de care dai dovada ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz din cauza detasarii daliladalila daliladalila Am primit decizie de detasare si am hotarat sa imi dau demisia. Am trimis demisia inainte cu 2 zile de plecare (decizia o primisem cu o zi inainte) iar ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)
Detasare sau delegare? christiy christiy am o nelamurire la locul meu de munca. angajatorul (de stat) si-a exprimat dorinta de a ma \"detasa\" in folosul unitatii de la un loc la altul de munca, in ... (vezi toată discuția)