avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am primit preaviz de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am primit preaviz de concediere

buna ziua. am primit preaviz de concediere. mi s-a spus ca e de 20 de zile si ca in perioada asta nu pot sa iau concediu de odihna, dar mi-l vor plati la final. insa ce m-a pus pe ganduri a fost faptul ca mi-au dat sa aleg intre a veni toata perioada de preaviz la lucru doar 4 ore pe zi sau sa vin 2 saptamani 8 ore (program normal) si in ultima perioada sa nu mai vin deloc. nu mi se pare ok aceasta propunere. adica pe aceasta perioada voi fi platita doar 4 ore pe zi. deoarece am citit ca au mai patit-o si alte persoane, v-as ruga sa ma lamuriti daca este normal sa se intample asa ceva. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cris.borcan , utilizator 13:07, 17 Iunie 2012
art. 74 CCMUN 2007-210
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator

Cred ca la asta s-a gandit angajatorul cand v-a oferit posibilitatea de-a lucra doar 4 ore.Numai ca acest CCMUN nu mai e valabil, iar altul n-a fost inca incheiat.Poate totusi, la nivel de ramura aveti un contract colectiv de munca, sau poate, aceste aspecte sunt stipulate in regulamentul intern.:)
Ar trebui totusi sa intrebati angajatorul cum veti fi platit in aceasta perioada.Daca plata va fi integrala pentru norma intreaga de 8ore/zi, cereti si baza legala in temeiul careia vi se ofera aceasta posibilitate de a absenta.:)

Concediul de odihna va fi compensat in bani la incetarea CIM.
art 141 - C.Mun.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă
multumesc. o sa intreb in baza carui articol imi propun acest lucru. am contract individual de munca. si nu stiu sa fi fost stipulat ceva de genul asta la inceput.
Nu in contractul individual de munca gasiti aceasta informatie.:)In regulamentul intern, cel mai probabil.Angajatorul nu a facut nimic ilegal/gresit oferindu-va posibilitatea de a absenta 4 ore/zi.Raspunsul la intrebarea care este baza legala pentru aceasta "oferta", era strict pentru dvs, ca sa va lamuriti, nu pentru a acuza angajatorul de ceva.:)
nu acuz. vroiam doar sa stiu cum ma plateste in aceasta perioada si daca este legal sa imi ''ofere'' acest lucru. despre regulamentul intern nu stiu nimic. dar daca in aceasta situatie este o persoana care mai are aproximativ 2 ani pana a iesi in pensie, mai poate sa o dea afara?
art.81 CCMUN 2007-2010
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.

Daca ar mai fi fost in vigoare articolul de mai sus, persoana de care ati amintit ar fi fost protejata impotriva concedierii.

In rest, ce sa spun..angajatorul e liber sa-si organizeze activitatea cum doreste el, in fond sunt banii lui.Daca vrea sa faca o concediere, respectand legea, o poate face, indiferent de varsta persoanei respective.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua as dori sa intreb daca in perioada de preaviz in caz de concediere individuala se acepta concediu de odihna .ptr cele 20 de zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Preaviz aledical aledical daca un angajat s-a depus preavizul in cele 15 zile cite ore trebuie sa lucreze; 4sau8? (vezi toată discuția)
Concediere ilegala? OnofrasRoxana OnofrasRoxana Sunt angajata a unei firme de aprox 3 ani..de pe 20 am fost bagata in preaviz (asa zic ei) fara sa mai fiu lasata sa muncesc pe motiv ca nu vreau sa sustin ... (vezi toată discuția)