art. 74 CCMUN 2007-210
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator
Cred ca la asta s-a gandit angajatorul cand v-a oferit posibilitatea de-a lucra doar 4 ore.Numai ca acest CCMUN nu mai e valabil, iar altul n-a fost inca incheiat.Poate totusi, la nivel de ramura aveti un contract colectiv de munca, sau poate, aceste aspecte sunt stipulate in regulamentul intern.:)
Ar trebui totusi sa intrebati angajatorul cum veti fi platit in aceasta perioada.Daca plata va fi integrala pentru norma intreaga de 8ore/zi, cereti si baza legala in temeiul careia vi se ofera aceasta posibilitate de a absenta.:)
Concediul de odihna va fi compensat in bani la incetarea CIM.
art 141 - C.Mun.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă
multumesc. o sa intreb in baza carui articol imi propun acest lucru. am contract individual de munca. si nu stiu sa fi fost stipulat ceva de genul asta la inceput.
Nu in contractul individual de munca gasiti aceasta informatie.:)In regulamentul intern, cel mai probabil.Angajatorul nu a facut nimic ilegal/gresit oferindu-va posibilitatea de a absenta 4 ore/zi.Raspunsul la intrebarea care este baza legala pentru aceasta "oferta", era strict pentru dvs, ca sa va lamuriti, nu pentru a acuza angajatorul de ceva.:)
nu acuz. vroiam doar sa stiu cum ma plateste in aceasta perioada si daca este legal sa imi ''ofere'' acest lucru. despre regulamentul intern nu stiu nimic. dar daca in aceasta situatie este o persoana care mai are aproximativ 2 ani pana a iesi in pensie, mai poate sa o dea afara?
art.81 CCMUN 2007-2010
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
Daca ar mai fi fost in vigoare articolul de mai sus, persoana de care ati amintit ar fi fost protejata impotriva concedierii.
In rest, ce sa spun..angajatorul e liber sa-si organizeze activitatea cum doreste el, in fond sunt banii lui.Daca vrea sa faca o concediere, respectand legea, o poate face, indiferent de varsta persoanei respective.