avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere ilegala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere ilegala?

Sunt angajata a unei firme de aprox 3 ani..de pe 20 am fost bagata in preaviz (asa zic ei) fara sa mai fiu lasata sa muncesc pe motiv ca nu vreau sa sustin testul cu poligraful (suntem obligati toti angajatii). Am fost chemata la firma sa fiu pusa in tema,dar nu am semnat nimic..doar mi s-a spus ca din acel moment sunt in preaviz. Maine ma duc la firma sa vad care e situatia,vreau sa stiu: care imi sunt drepturile? Tocmai ptr ca nu am semnat preavizul ma poate da afara pe motiv de absenta nemotivata de la munca? Si daca da ce pot face? Am zile de concediu restante si de acum 2 ani,pot cere sa-mi fie platite?Daca nu ma lasa sa muncesc in preaviz imi mai este platit? Regulamentul de ordine interioara poate fi modificat fara sa ne anunte pe noi? Si daca da,ma poate da afara ca nu am fost de acord sa sustin testul? Stiu ca sunt multe intrebari dar nu vreau sa fiu trasa pe sfoara. Inca un lucru,contractul de munca este part-time (4 ore) iar noi munceam 12-14 ore...si multe alte nereguli. Ii pot ameninta cu proces daca incearca sa ma fraiereasca?
Cel mai recent răspuns: OnofrasRoxana , utilizator 15:16, 28 Februarie 2013
Buna seara.Daca in regulamentul intern este specificata obligativitatea sustinerii respectivului test,iar incalcarea acestui aspect poate duce la desfacerea contractului de munca,va poate fi desfacut contractul de munca cu sau fara preaviz(in functie de ceea ce este specificat in regulamentul intern).Daca nu ati semnat preavizul si ati absentat de la locul de munca ,se poate desface contractul de munca pentru absente nemotivate,nu inainte insa de a fi chemata la locul de munca pentru a justifica absentele.Daca nu va prezentati,se poate lua decizia de desfacere a contractului in lipsa dumneavoastra.In ceea ce priveste concediul de odihna aceasta ar trebui sa va fie platit pe statul de lichidare,daca exista zile neplatite.Amenintarea cu un proces mi se pare o metoda evaziva de a va rezolva problemele.Indicat ar fi sa mergeti la locul de munca si sa lamuriti toata situatia.In cazul in care aveti ore lucrate si neplatite(acest lucru trebuie demonstrat)trebuie sa va cereti drepturile aferente activitatii prestate.
Cred ca se confunda anumite prevederi ale Codului Muncii ... si anume:
1. nimeni nu poate fi obligat la testarea cu aparatyul poligraf ... chiar vdaca este mentionat in Reg.Intern. ... acesta nu poate contine prevederi contrare legislatiei in vigoare.

2. Desfacerea disciplinara a unui c.i.m. se face intotdeauna fara previz .. acordarea unui prevaiz nu vad care ar fi temeiul de incetarea a c.i.m. ...

3. Nesemnarea preavizului nu este abatere disciplinar si prin urmare nu are niciun efect juridic ...

4. Chemarea sa justifice lipsa nemotivata nu are suport legal ... se confunda cu convocare la comisia de disciplina care este un alt aspect.

5.
... concediul de odihna aceasta ar trebui sa va fie platit pe statul de lichidare,daca exista zile neplatite ....


Unde este prevazut asa ceva in Codul Muncii ? ... art.146 alin.4 C.mun. se refera la singura posibilitate privind compensarea CO neefectuat ...
Ok,multumesc ptr raspunsuri. Nu mi-ati raspuns insa daca pot cere plata zilelor de concediu ramase de anul trecut.
Zilele de concediu de odihna neefectuate nu pot fi platite decat in situatia incetarii contractului de munca. Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii , angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

La alineatul (4) al aceluiasi articol, legea stabileste conditiile in care este permisa compensarea in bani a concediului de odihna. Astfel, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Daca la incetarea c.i.m. angajatorul nu compenseaza in bani CO nefectuat, atunci salariatul se poate adresa instantelor de judecata cu actiune in angajarea raspunderii patrimoniale a angajatorului.
Va multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Plata concediu odihna nefectuat, dupa concediere. NaeV NaeV Buna ziua. Voi fi nevoit sa plec de la firma la care sunt angajat de 6 ani, fara a mai putea sta in zilele de preaviz stipulate in contract. Varianta mutuala a ... (vezi toată discuția)
Drepturi co la expirare preaviz Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i ... (vezi toată discuția)