avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neefectuat in 2012 si 2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neefectuat in 2012 si 2013

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti daca societatea la care lucrez a fost in insolventa si incepand cu 15.01.2014 am primit preaviz de 20 de zile la inchiderea cartii de munca pe langa drepturile salariale primesc si banii pe zilele de concediu de odihna neefectuat ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 30 Aprilie 2014
Asa ar trebui.

Codul Muncii:
ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
@ VIOPAUN

Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii , angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

La alineatul (4) al aceluiasi articol, legiuitorul stabileste conditiile in care este permisa compensarea in bani a concediului de odihna. Astfel, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


art.268 C.mun
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
...
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
....
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Asadar, incazul unei actiuni in instnata se poate obtine compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, in ultimii 3 ani, in cazul incetarii contractului individual de munca.
va rog frum imi puteti spune si mie daca scriu in cerere conf art 146-146 CM posibil sa imi iau bani pana la sf.anului 2014 sau mai devreme?
sau scriu art 146 alin 4
?
va multumesc!
va rog frum sa.mi raspundeti si mie
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
patrunca, utilizator
Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna plata ContSters235906 ContSters235906 Buna seara, Imi puteti spune va rog daca zilele de concediu se reporteaza?! In cazul demisiei si a respectarii zilelor prevazute in contractul ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna la incetarea contractului de munca oana8385 oana8385 Buna ziua, Va rog daca puteti sa-mi explicati cum se calculeaza concediul de odihna. Am pe CM salariul de 1000 lei brut. Contractul meu va inceta la ... (vezi toată discuția)