Va rog sa ma ajutati.
Doua societati - una de transport si una de asigurari au incheiat un contract de inchiriere de spatiu publicitar. Adica cea de asigurari sa isi puna reclama pe cateva autovehicule ale celei de-a doua societati. In contract scrie un anumit pret sa zicem X. Iar in factura emisa, scrie pretul X plus Tva, adica inca vreo 1000 de lei. Societatea de asigurari a platit doar pretul X, deci a refuzat sa plateasca c-valoarea Tva pe motiv ca nu este platitor de Tva si ca in contract nu s-a mentionat nimic de Tva. Societatea de transport sustine ca ea este platitoare de Tva si ca aceasta se subintelege, plus ca in Codul fiscal aceasta operatiune de inchiriere de spatiu publicitar nu e trecuta la operatiuni scutite de Tva.
Voi ce ziceti, cine are dreptate?
Daca in contractul incheiat intre cele doua parti e specificat numai pretul si nu se mentioneaza nimic despre TVA se presupune ca reprezentantul firmei cu publicitatea a inteles – la semnarea contractului – ca TVA e inclusa in pretul respectiv. Ar fi trebuit mentionat in contract X lei + TVA – pt eliminarea oricarui dubiu.
Firma cu publicitatea ar fi trebuit sa achite pretul cu TVA cu tot, chiar daca nu e platitoare, dar pt ca nu e mentionat in contract despre... + TVA, refuza plata sumei aferente TVA (si ar putea avea castig de cauza intr-un eventual litigiu). Pretul la care s-au inteles cele doua parti este de X lei – fiecare, se pare, a inteles in alt sens... si acum e in avantaj firma cu publicitatea.
Practic, in factura (cf intelegerii din contract) ar fi trebuit sa fie pretul... baza de impozitare + TVA = X lei, pretul din contract.
Trebuie ca reprezentantii firmei de transport sa dovedeasca faptul ca cei ai firmei care a inchiriat spatiu de publicitate au stiut (sau si-au putut da seama – cf practicii comerciale ?!) ca se subintelege ca pretul e negociat fara TVA...
Eu spun ca suma care trebuie platita este cea asupra carora partile s-au inteles conform contractului.
Este culpa exclusiva a firmei de publicitate care nu a prevazut care este costul integral pe care il avea in minte.
Este adevarat ca aceasta taxa pe valoarea adaugata trebuie platita de catre consumatorul final insa la fel de adevarat este ca pretul NEGOCIAT este cel din contract iar nu pretul + TVA. Nu exista un text de lege care sa spuna ca pretul care trebuie de fapt platit este cel din contract plus TVA-ul.
Onorariu avocat
Veronica81
In contractul de asistenta juridica pe care l-am semnat cu dl avocat sunt mentionate 2 onorarii, astfel: onorariu fix 100 lei+TVA si un onorariu de succes ... (vezi toată discuția)