avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Buna ziua, Ridic si eu o problerma, mai mult pe partea ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Buna ziua, Ridic si eu o problerma, mai mult pe partea de contabilitate, ...

Buna ziua,

Ridic si eu o problerma, mai mult pe partea de contabilitate, unde, in speta mea, s-au pronuntat fel de fel de consultanti fiscali.

Pe scurt, in cadrul companiei mele am achizitionat niste laptop-uri. Ca sa nu cletuim toti banii odata, le-am cumparat sub un regim "de inchiriere", urmand sa platim in rate intreaga achizitie.

Toate bune si frumoase pana cand mi s-a emis o factura pentru serviciile de asigurare. Si este buine asa, pentru ca, fiind vorba de laptop-uri, care au o anumite valoare, nici nu m-as fi gandit vreodata sa le las neasigurate. Deci, revenind la factura, firma "finantatoare" ca sa zic asa, care a platit laptop-urile in locul meu, care mi-a facut contractul de inchiriere si careia urmeaza sa-i platesc eu ratele, a platit si asigurarea acestora.

Adica, ei, firma X, au un contract cadru cu o firma de asigurari, Y, unde platesc o asigurare de byunuri. Desigur, suma asigurata este, mai mereu, una care creste sau scade functie de vanzarile acestei firme X. Aici intervine problema mea, respectiv facturarea serviciului de asigurare de catre aceasta firma, X, cu TVA.

Este cunoscut faptul ca, in asigurari, primele platite de noi toti catre societatile de asigurari, nu sunt purtatoare de TVA. Eu m-am aratat mirat si-am scris firmei X despre acest lucru. Ei mi-au raspuns ca, firma fiind platitoare de TVA, trebuie sa-si puna acest 19% peste prima de asigurare pe care ei o datoreaza societatii de asigurare. Desigur, societatea X nu este broker de asigurare ci doar un client al societatii de asigurare, care are un contract cadru, dupa cum spuneam, ca sa asigure toate bunurile pe care ei le dau spre inchiriere. FDeci, firma X doar colecteaza, pur si simplu, banii de asigurare si ii vireaza, presupun, pe baxza acestei conventii, lunar, catre Asigurator.

Intrebarea mea fireasca este aceea de ce eu, ca firma, care nu sunt platitoare de TVA, sa platesc acest TVA, care, oricum, ajunge la stat? Imi dau seama ca, daca firma are 10.000 de clienti/luna, la o incasare medie de 200 de lei, se trimit statului roman, total nejustificat o suma de 238.000 de lei.

Ca sa se evite plata de TVA de catre firmele care sunt clientii firmei X am propus ca fiecare firma sa primeasca un decont direct de la asigurator, mai ales ca, prima de asigurare platita este una anuala, la fiecare firma care are contract cu firma X. Astfel se evita incarcarea nejustificata, dupa parerea mea, a unei facturi cu un TVA care chiar nu-si are rostul in aceasta afacere.

Dumneavoastra, ca si consultanti fiscali, ati mai intalnit aceasta speta? Ce parere aveti?

Mulktumesc anticipat si sa aveti o zi plina de realizari

Bogdan
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 22:07, 10 Februarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Speta dvs este de fiscalitate nu de contabilitate :)

Societatea X va trebui sa aplice structura de comisionar dpdv al TVA in cazul acesta isi recupereaza doar costul asigurarii si o refactureaza societatii dvs.

Iar la Normele de aplicare avem refacturarea de cheltuieli :

Norme pct 31 alin 4

(4) În cazul refacturării de cheltuieli, se aplică structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, după caz, ale pct. 8 alin. (3)

" pct 31 (5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) persoana impozabilă urmărește doar recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;

b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează.
Spre deosebire de situația prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condițiile legii, și are obligația de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operațiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operațiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operațiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate. "

pct 8 (2) În sensul art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, când pentru aceeași prestare de servicii intervin mai multe persoane impozabile care acționează în nume propriu, prin tranzacții succesive, indiferent de natura contractului, se consideră că fiecare persoană este cumpărător și revânzător, respectiv a primit și a prestat în nume propriu serviciul respectiv. Fiecare tranzacție se consideră o prestare separată și se impozitează distinct, chiar dacă serviciul respectiv este prestat direct către beneficiarul final.

Exemplu: Societatea A prestează servicii de publicitate pentru produsele societății B. Serviciile sunt facturate către societatea C și aceasta le facturează către societatea B. Societatea C se consideră că a primit și a prestat în nume propriu servicii de publicitate.

pct 8 (3) Prevederile alin. (2) se aplică sub denumirea de structură de comisionar în cazurile prevăzute la pct. 31 alin. (4).

Prin urmare pentru servciul de asigurare refacturat catre dvs trebuie aplicat EXACT acelasi regim cum a fost aplicat de la asigurator la societatea X ( referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate. ) . Adica in regim de scutire cf art 292 alin 2 lit b .
Societatea X trebuie sa comporte , conform prevederilor de mai sus , ca si cum ea insasi a prestat acele servcii de asigurare ( adica sa aplice scutirea de TVA ).
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal
Domnule Grama,

Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat pe care mi l-ati dat. De dragul discutiei, va rog sa primiti raspunsul firmei X referitor la speta pe care tocmai am discutat-o!

"Am inteles ca va deranjeaza ca platiti cu 19% in plus, insa nu avem ce face.

In privinta modului in care incheiem polita cadrul, discutia se opreste aici, regulile sunt clare in cadrul grupului si tin de bucataria interna, nu va pot da mai multe detalii.

In privinta consulantilor, nu vorbim de un domn sau o doamna ci de cele mai importante companii de consultanta din Romania (PWC, Ernst Young, etc) , iar refacturarea tva-ului a fost validata si de catre autoritatile fiscale. Personal, si eu mi-as fi dorit sa putem factura fara tva, atunci cand clientii au obiectii nici noi nu ne simtim confortabil. Contractul incheiat cu noi este unul de inchiriere, nu leasing financiar sau operational. Pe langa asta, mai avem urmatoarele aspecte:

- Societatea X nu este broker de asigurari pentru a beneficia de scutirea de TVA, cf. Art. 292 Alin ( 2) din Codul fiscal an 2017 coroborat cu normele metodologice de aplicare a acestuia.

- Societatea X nu suporta riscul asigurarii.

- Controalele Fiscale primite au verificat aceste tipuri de facturi si le-au aprobat, subliniind faptul ca nu intra in categoria de operatiuni scutite.

Norme metodologice:

1) În sfera operațiunilor scutite conform art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se cuprind operațiuni precum serviciile de marketing și serviciile administrative, cum ar fi acceptarea cererilor de asigurare, gestionarea modificării contractelor și a primelor de asigurare, încheierea, administrarea și rezilierea polițelor, organizarea și managementul sistemului informatic, furnizarea de informații și întocmirea rapoartelor pentru părțile asigurate, furnizate de alte persoane impozabile către persoanele impozabile care realizează operațiunile scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. În acest sens a fost pronunțată hotărârea Curții Europene de Justiție în Cazul C-472/03 Arthur Andersen.

(2) O caracteristică esențială a unui serviciu de asigurare o reprezintă existența unei relații contractuale între prestator și beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxă pentru serviciile de asigurare și/sau de reasigurare se aplică de către societatea care suportă riscul și care încheie contractul cu clienții, inclusiv în cazul externalizării tranzacțiilor în domeniul asigurărilor/reasigurărilor. În acest sens a fost pronunțată hotărârea Curții Europene de Justiție în cazul C-240/99 Skandia.


Va stau la dispozitie pentru orice alta informatie, eventual putem discuta telefonic, daca este mai simplu."


intrebati firma de inchiriere daca accepta ca asigurarea pentru bunuri sa fie facuta de dvs. in alta parte. La urma urmei, puteti solicita si consultanta direct la acele firme mentionate de ei...
Soluția dată de consultanta de asigurări ar fi cea mai buna ptr Dvs. E atât de mare sumă de asigurare încât nu ați putea suporta într-o singură tranșă? Chiriașul are dreptul să facă asigurarea chiar pe numele lui în baza contractului de închiriere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dublare tva nagyjudith nagyjudith Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)
Refacturare combustibil si taxe drum ue Clara_Sapun Clara_Sapun O societate x din Romania are contract cu Shell si achizitioneaza combustibil, plateste taxele de autostrada cu cardul, ulterior Shell factureaza la socitatea ... (vezi toată discuția)