avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Dublare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Dublare TVA

Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) catre mine, suma de plata apare ca total cheltuieli +TVA (din nou). Deci, pe factura de E-On de ex. suma de plata este xlei+TVA. La refacturare, suma devine( xlei+TVA) +TVA. Este corect asa?
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 18:36, 10 Aprilie 2014
Norme ART. 137 al.3 Cod fiscal :

pct. 19 (4) În cazul în care se refacturează cheltuieli efectuate pentru altă persoană, respectiv atunci când o persoană impozabilă primeşte o factură sau alt document pe numele său pentru livrări de bunuri/prestări de servicii/importuri efectuate în beneficiul altei persoane şi refacturează contravaloarea respectivelor livrări/prestări/importuri, se aplică structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) şi (4) sau, după caz, ale pct. 7 alin. (2). Totuşi, structura de comisionar nu se aplică în situaţia în care se aplică prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refacturează cheltuieli nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situaţia prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condiţiile legii, şi are obligaţia de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operaţiunile taxabile.
.......
Exemplul nr. 3: O societate care derulează operaţiuni imobiliare are încheiate contracte de închiriere pentru diverse spaţii dintr-un bun imobil. Pentru utilităţile necesare, printre care electricitatea, apa, telefonul, sunt încheiate contracte pe numele societăţii imobiliare, dar acestea sunt furnizate în beneficiul direct al chiriaşilor. În cazul în care prin contractul de închiriere se stipulează distinct că plata utilităţilor nu este inclusă în preţul chiriei, societatea imobiliară poate aplica structura de comisionar pentru refacturarea acestor cheltuieli către chiriaşi.


Deci nu trebuie sa va adauge TVA de 2x ci doar va refactureaza exact facturile primite de ei.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna seara,

Codul fiscal -Norme În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal:
"(4) In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2).
"Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta TVA pentru operatiunile taxabile."

Da, este corect.

Respect,
Dan Preda.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
ContSters307306, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare combustibil si taxe drum ue Clara_Sapun Clara_Sapun O societate x din Romania are contract cu Shell si achizitioneaza combustibil, plateste taxele de autostrada cu cardul, ulterior Shell factureaza la socitatea ... (vezi toată discuția)
Refacturare servicii transport ContSters305618 ContSters305618 Societatea are cod CAEN pentru constructii, insa clientii solicita si servicii de transport marfa. Are dreptul de a presta aceste servicii? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Refacturare cheltuieli cu energia tester tester Sunt o microintreprindere platitoare de impozit pe venit si TVA si intampin urmatoarea problema:am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 6 luni. ... (vezi toată discuția)