avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Refacturare cheltuieli cu energia
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Refacturare cheltuieli cu energia


Sunt o microintreprindere platitoare de impozit pe venit si TVA si intampin urmatoarea problema:am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 6 luni. Contractul la energie este in continuare pe mine, prin urmare si factura este tot pe mine, eu urmand sa refacturez cheltuielile cu energia chiriasului. Din discutiile care au mai fost pe forum am vazut ca aceste chelt.refacturate sunt venituri ( prin urmare eu voi plati impozit pe venit 3%).Nu stiu cat de bizara poate fi intrebarea mea dar as vrea pareri: de ce nu pot la refacturare sa stornez din 605? Care ar putea fi atitudinea finantelor in acest caz.
Cel mai recent răspuns: tester , utilizator 08:30, 18 Februarie 2014
Buna ziua,

Ordinul 3055/2009 pct 253 cu 2:

(2) Sumele colectate de o entitate în numele unor terte părti, inclusiv în cazul
contractelor de agent, comision sau mandat comercial încheiate potrivit legii, nu
reprezintă venit din activitatea curentă
, chiar dacă din punct de vedere al taxei pe
valoarea adăugată persoanele care actionează în nume propriu sunt considerate
cumpărători revânzători. În această situatie, veniturile din activitatea curentă sunt
reprezentate de comisioanele cuvenite.

Din punct de vedere al TVA:
Codul fiscal -Norme În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal:
"(4) In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2).
"Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta TVA pentru operatiunile taxabile."

Monografie:

%=401
461
4426

4111=%
461
4427

Desi in Ordinul 3055/2009, la corespondentele contului 461 nu apare 401, consider ca se respecta atat ordinul prin aplicarea pct 253 cu 2 cat si codul fiscal prin citatul de mai sus.

Respect,
Dan Preda.
Multumesc tare mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)
Dublare tva nagyjudith nagyjudith Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) ... (vezi toată discuția)
Refacturare combustibil si taxe drum ue Clara_Sapun Clara_Sapun O societate x din Romania are contract cu Shell si achizitioneaza combustibil, plateste taxele de autostrada cu cardul, ulterior Shell factureaza la socitatea ... (vezi toată discuția)