avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general despre contab. primara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

despre contab. primara

buna ziua
eu sunt noua prin zona si am citit pe acest site cateva sfaturi utile, multumesc.
As avea inca o intrebare, detin un fast food si as vrea sa puin si eu o intrebare.Cum fac sa scad din gestiune mancarea deteriorata, chifle invechite, carne necorespunzatoare, etc?
VA MULTUMESC!!!!!!
ASTEPT CU NERABDARE RASPUNSURILE
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 05:59, 27 Septembrie 2011
Pentru marfurile expirate se intocmeste un proces verbal cu denumirea marfii (materiei prime), cantitatea, valoarea. In baza acestuia se procedeaza la scaderea gestiunii. In aceasta situatie cheltuiala nu este deductibila din punct de vedere fiscal si de asemenea tva-ul corespunzator trebuie colectat; se face inregistrarea contabila 658NED = 4427.
In cazul in care este vorba de marfuri perisabile care au suferit un proces de depreciere, cheltuiala cu marfa respectiva este deductibila in limita procentului de perisabilitati corespunzator. Pentru valoarea deductibila fiscal nu mai este obligativitatea colectarii tva-ului. Pentru suma care depaseste limita cheltuiala nu mai este deductibila si se colecteaza tva-ul ca in cazul marfurilor expirate. Si pentru perisabilitati se intocmeste proces verbal de depreciere.
Reglementari privind limitele admisibile de perisabilitati in comert (24-06-2004)

În MO nr. 522 din data de 10 iunie 2004 a fost publicată HG nr. 831-2004, pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare



Art. 1. - Se aprobă Normele privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. - Pentru instituţiile publice, limitele maxime de perisabilitate admise se aprobă de ordonatorul principal de credite. În acest scop, ministerele vor stabili limite proprii, care vor fi supuse spre avizare Ministerului Finanţelor Publice.





NORME
privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri
în procesul de comercializare

Art. 1. - Prin perisabilităţi, în sensul prezentelor norme, se înţelege scăzămintele care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitării şi desfacerii mărfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliză, răcire, îngheţare, topire, oxidare, aderare la pereţii vagoanelor sau ai vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, îmbibare, îngroşare, împrăştiere, fărâmiţare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în reţeaua de distribuţie (depozite cu ridicata, unităţi comerciale cu amănuntul şi de alimentaţie publică).
Art. 2. - Nu constituie perisabilităţi pierderile incluse în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijenţă, sustrageri şi cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forţă majoră.
Art. 3. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate mărfurilor potrivit prevederilor art. 1 sunt prevăzute la art. 13.
Art. 4. - Perisabilităţile produse în condiţiile menţionate la art. 1 se aprobă de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, după caz, la nivelul cantităţilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepţionării mărfurilor transportate, a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele prevăzute la art. 13.
Art. 5. - Limitele maxime de perisabilitate pentru mărfurile ambalate în recipiente din sticlă se aplică şi pentru ambalajele respective.
Art. 6. - Perisabilităţile pot fi acordate numai după o verificare faptică a cantităţilor de produse existente în gestiune, stabilite după cântărire, numărare, măsurare şi prin alte asemenea procedee şi după efectuarea compensărilor conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 7. - Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare şi desfacere se stabilesc la nivelul întregii activităţi a persoanei juridice plătitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mărfuri la preţul de înregistrare al mărfurilor intrate sau la preţul de livrare pentru mărfurile vândute în perioada cuprinsă între două inventare.
Art. 8. - Aceleaşi limite maxime de perisabilitate se acordă şi pentru mărfurile din stoc.
Art. 9. - Limitele maxime de perisabilitate în timpul transportului se aplică o singură dată pentru cantităţile de marfă efectiv intrate sau, după caz, livrate, în funcţie de condiţia de livrare stabilită între furnizor şi beneficiar.
Art. 10. - Comercianţii pot stabili cote de perisabilităţi diferenţiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrării în limitele maxime de perisabilitate prevăzute pentru grupa respectivă de mărfuri.
Art. 11. - Pierderile sau scăderile cantitative care depăşesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Art. 12. - Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplică numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita căruia cheltuielile cu perisabilităţile sunt deductibile din veniturile realizate.
Art. 13. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate mărfurilor în procesul de comercializare sunt cele prevăzute în anexele nr. 1-3*) care fac parte integrantă din prezentele norme, şi anume:
a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare şi nealimentare;
b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;
c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar.

am inteles, dar care sunt notele contabile corecte in cazul unei firme neplatioare de tva care comercializeaza cu amanuntul legume - fructe. multumesc anticipat.
MIkami a scris:

am inteles, dar care sunt notele contabile corecte in cazul unei firme neplatioare de tva care comercializeaza cu amanuntul legume - fructe. multumesc anticipat.



Buna dimineata!

Va referiti la inregistrarile contabile privind vanzarea acestor marfurii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri perisabile filip lumi filip lumi AM ACHIZITIONAT LEGUME CU 5 LEI PE KG, PRETUL DE VANZARE ESTE DE 6 LEI. IN URMA VERIFICARILOR MARFA NU A MAI CORESPUNS CALITATIV POT REDUCE PRETUL PRINTR-UN ... (vezi toată discuția)
Care este cota de perisabilitate la marfuri alimentare? Angelica Huian Angelica Huian Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu aceste cote de perisabilitate. La marfurile alimentare care sunt cotele de perisabilitate? Cate sticle de ulei au voie ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare a limitelor de perisabilitate gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi spuneti cum se aplica limitele maxime de perisabilitati la produsele alimentare.Se fac NC ca si la descarcarea din gestiune, dar la ... (vezi toată discuția)