avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general MOD DE APLICARE A LIMITELOR DE PERISABILITATE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

MOD DE APLICARE A LIMITELOR DE PERISABILITATE

V-as ruga daca puteti sa-mi spuneti cum se aplica limitele maxime de perisabilitati la produsele alimentare.Se fac NC ca si la descarcarea din gestiune, dar la ce valoare aplic aceste limite.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Chihai Luminita , Consultant fiscal 17:57, 17 Noiembrie 2009
Norma privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare a fost aprobata prin HG nr. 831/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 522 din 10.06.2004.

Art. 1. - Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).

Art. 2. - Nu constituie perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.

Art. 3. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor potrivit prevederilor art. 1 sunt prevazute la art. 13.

Art. 4. - Perisabilitatile produse in conditiile mentionate la art. 1 se aproba de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13.

Art. 5. - Limitele maxime de perisabilitate pentru marfurile ambalate in recipiente din sticla se aplica si pentru ambalajele respective.

Art. 6. - Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.

Art. 7. - Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.

Art. 8. - Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc.

Art. 9. - Limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz, livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si beneficiar.

Art. 10. - Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.

Art. 11. - Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.

Art. 12. - Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, in limita caruia cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile din veniturile realizate.

Art. 13. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1-3*) care fac parte integranta din prezentele norme, si anume:
a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare si nealimentare;
b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;
c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este cota de perisabilitate la marfuri alimentare? Angelica Huian Angelica Huian Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu aceste cote de perisabilitate. La marfurile alimentare care sunt cotele de perisabilitate? Cate sticle de ulei au voie ... (vezi toată discuția)
Despre contab. primara tornada20 tornada20 buna ziua eu sunt noua prin zona si am citit pe acest site cateva sfaturi utile, multumesc. As avea inca o intrebare, detin un fast food si as vrea sa puin ... (vezi toată discuția)
Bunuri perisabile filip lumi filip lumi AM ACHIZITIONAT LEGUME CU 5 LEI PE KG, PRETUL DE VANZARE ESTE DE 6 LEI. IN URMA VERIFICARILOR MARFA NU A MAI CORESPUNS CALITATIV POT REDUCE PRETUL PRINTR-UN ... (vezi toată discuția)