avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Tergiversare proces divort: declinare de competenta, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Tergiversare proces divort: declinare de competenta, readministrarea probelor

Am actiune de divort deschisa din luna mai 2011, eu fiind reclamant. Nu avem copii. Pana la ora actuala procesul de divort pe fond nu s-a finalizat datorita faptului ca sotia(inca sotia), cu diferite tertipuri a reusit sa-mi tergiverseze divortul. Au fost administrate probe: interogatoriul meu (reclamant), audiere cate un martor de fiecare si inscrisuri. Ultima data cand ar fi trebuit sa ramana in pronuntare, a invocat exceptia de necompetenta teritoriala motivand ca noi am locuit pe raza unei localitati care este in arondarea altui oras, a adus niste dovezi in acest sens si a solicitat mutarea procesului, iar instanta a acceptat solicitarea declinand competetenta catre alta judecatorie. nu stiu ce urmareste prin aceasta actiune, ma gandesc ca doar taraganarea divortului din razbunare. intrebarile mele sunt:
1. ce as putea face sa grabesc ca dosarul sa ajunga mai repede la instanta catre care a fost declinata competenta? deoarece am inteles ca redactarea motivarii poate dura cateva luni ...
2. cand dosarul va ajunge la instanta catre care a fost declinata competenta "doamna" ar putea solicita administrarea din nou a probelor sau administrarea unor probe noi care nu le-a solicitat la prima judecatorie ? pe motiv ca primele probe au fost administrate in fata unei instante necompetente teritorial...
Cel mai recent răspuns: ContSters56297 , utilizator 06:57, 21 Iunie 2012
1. Nu. Dosarul îşi va urma cursul lui. Se apropie vacanţa judecãtoreascã, iar dacã nu este o urgenţã (în sensul de a primi termen pentru luna iulie sau luna august), veţi primi un termen pentru luna septembrie, sau în funcţie de cât de „încãrcatã” este instanţa respectivã;
2. Nu. Probele administrate în faţa primei instanţe rãmân „în picioare”. Aici este vorba de o declinare a competenţei de judecare a cauzei. Poate cã adversarul, va propune probe noi, neridicate pânã acum.
Pentru a grabi trimiterea dosarului instantei competente, trebuie sa faceti o cerere de urgentare a redactarii hotararii.

In mod normal exceptia nu ar fi trebuit admisa, fiind invocata mult peste termenul legal stabilit de lege. Exceptia necompetentei teritoriale este una relativa care trebuie invocata la inceputul dosarului, prin intampinare, nu dupa ce s-au administrat toate probele.

E posibil ca noua instanta sa doreasca readministrarea probelor, deoarece nu s-au administrat nemijlocit in fata acesteia asa cum cere legea.
Puteţi face o cerere de urgentare a redactãrii hotãrârii, la care sã adãugaţi motive temeinice în susţinerea ei.
În faţa noii instanţe aveţi posibilitatea de a vã opune unor probe noi, dacã le consideraţi irelevante.
În definitiv, este vorba de un divorţ fãrã copii, în mod normal ar fi trebuit sã se termine rapid.
multumesc pentru raspunsuri ... cererea pentru urgentarea redactarii hotararii poate fi facuta inainte de 30 de zile de la data pronuntarii ? (am inteles ca termenul legal este de 30 de zile)...
Termenul de 30 de zile este unul de recomandare. Puteti solicita o redactare mai grabnica avand in vedere solutia care s-a dat, vechimea cauzei si complexitatea redusa a dosarului care nu justifica atatea termene si atata durata a procesului in sine.

Alte discuții în legătură

Se poate? qwerta qwerta Am 2 intrebari: -La cit timp se succed termenele.care sunt termenele rezonabile conf legii, intr-o cauza in contencios atit timp cit ,,Art. 17. - (1) Cererile ... (vezi toată discuția)
Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei necompetentei teritoriale FRD FRD Ca reclamant pina la primul termen de infatisare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale ? (vezi toată discuția)