avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Luarea in tutela a unui batran
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Luarea in tutela a unui batran

Buna ziua!
Am 19 ani, din anul acesta devin studenta si am un venit de 1.200 Ron. Bunica mea este institutionalizata intr-o casa de batrani ce apartine DGASPC a sectorului 2, fiind diagnosticata cu Alzheimer si dementa. Bunicul meu, mama si tatal meu sunt decedati, eu fiind singura ruda ramasa din familia ei. Avem niste rude imprastiate prin tara, care incearca sa puna mana pe partea ei de mostenire. Detinem impreuna un apartament, iar eu, separat, detin 2 case, ce ne-au revenit de pe urma mostenirii bunicului meu, respectiv a mamei mele, pentru mine. Doresc sa stiu daca implinesc conditiile necesare pentru a o lua in tutela. Daca da, va trebui sa locuiasca impreuna cu mine? De asemenea, imi puteti spune va rog de unde sa incep procedurile, si care ar fi traseul pe care ar trebui sa il urmez?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:56, 17 Iunie 2012
Ce interes aveti sa-i deveniti tutore ? Oricum bunica nu e capabila sa semneze acte, niciun notar nu va autentifica vreun act.
Dvs veti mosteni ce are in proprietate bunica. Pensia banuiesc ca vine direct la azil, deci de ce doriti sa-i fiti tutore ?

Ca si procedura, va adresati tribunalului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul cel care urmeaza sa fie pus sub interdictie cu o cerere de punere sub interdictie, cererea e scutita de taxa de timbru.
In calitate de tutore, nu va trebui sa locuiti cu ea, bunica va locui ca si pana acum la azil. Ii administrati averea, banii, pana la deces

Art. 174. -
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicție judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea și a-i îmbunătăți condițiile de viață. În acest scop, se vor întrebuința veniturile și, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicție judecătorească

Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela persoana fara discernamant si fara apartinatori drmon drmon buna ziua. a o problema. sunt angata la Primarie, inspector in cadrul compartimentului autoritate tutelara. avem o situatie in care avem o persoana fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am primit zilele acestea decizia instantei in procesul ... Gloria M. Popescu Gloria M. Popescu Buna ziua. Am primit zilele acestea decizia instantei in procesul de curatela ptr mama mea care are alzheimer cu dementa sii este internata la un ... (vezi toată discuția)
Instituirea tutelei asupra mamei bolnave ContSters61389 ContSters61389 Mama este grav bolnava de dementa mixta si intentionez sa deschid actiune pentru tutela.Vreau sa stiu daca dupa instituirea tutelei pot sa o internez intr-un ... (vezi toată discuția)