avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca nu esti angajat ca gestionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca nu esti angajat ca gestionar

Daca nu esti angajat ca gestionar (ci pe o alta functie care, nu prevede gestionarea de bunuri) si, totusi ai in administrare niste bunuri materiale care nu sunt constituite intr-o gestiune conform statului de organizare, ti se poate ratine garantie de gestiune (fara contract semnat)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:26, 20 Iunie 2012
Potrivit legislatiei in vigoare, constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
depinde de regulamentul intern semnat luat la cunostiinta si de deciziile date intern , codul fiscal impune recuperarea 50 % din cost.
Regulamentul Intern nu poate contine dispozitii contrare legii .. astfel garantia nu poate fi oprita decat daca exista un contract scris.
Nu,garantia se poate retine numai in baza unui contract de garantie. In contract se stabileste cuantulul garantiei, ratele lunare care nu trecbuie sa fie mai mari de 10% din salariul de baza ,etc.Vezi Legea 22 din 1969 actualizata
Nu exista un model tip al contractului de garantie in numerar, insa apreciem ca in contract trebuie sa se regaseasca clauze specifice in concordanta cu dispozitiile Legii 22/1969 , cu modificarile si completarile ulterioare, cu titlu de exemplu, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
- mentiuni privind gestiunea care i se incredinteaza salariatului;
- valoarea garantiei care se constituie prin retineri lunare si cuantumul retinerilor;
- clauze privind obligatiile salariatului: sa constituie garantia, sa depuna garantia daca din cauza altor retineri, ratele in contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, sa o reintregeasca in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar in situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate;
- clauze privind obligatiile angajatorului: sa depuna garantia in numerar la CEC/banci, sa restituie suma retinuta in contul garantiei, impreuna cu dobanzile aferente in cazul incetarii contractului de munca sau la trecerea sa intr-o functie pentru care nu este necesara constituirea garantiei in situatia in care salariatul nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime, in acest caz in care obligat la restituire obligatia de a elibera gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.


da, super articolul va ajuta sa intelegeti :

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Garantie materiala gestionar mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! ati putea sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul retinerii garantiei materiale pt. gestionari? Mai e valabila cota de 1/10 din salariu ? ... (vezi toată discuția)
Garantii materiale fly333 fly333 Buna ziua! Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un model de contract pentru garantii materiale pentru lucratori comerciali? Va multumesc!:(( (vezi toată discuția)
Contract de garantie materiala Alin1987 - 31 Alin1987 - 31 Buna seara!! Eu lucrez la un patron ca reprezentant vanzari,conform fisei postului.Cand m-am angajat acum 3 ani la el am semnat si un contact de garantie ... (vezi toată discuția)