avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de garantie materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de garantie materiala

Buna seara!!

Eu lucrez la un patron ca reprezentant vanzari,conform fisei postului.Cand m-am angajat acum 3 ani la el am semnat si un contact de garantie materiala prin care el imi opreste 30 de lei pe luna.
Cat de legal sau ilegal este acest contract pe care l-am semnat tinand cont ca eu nu sunt gestionar???
Ce pot face ca sa recuperez acesti bani care mi s-au oprit luna de luna???
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Alin1987 - 31, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 21 Martie 2018
Nu s-a stabilit o valoare maximă pentru această garanție ?
Legea 22/1969
art.10
Gestionarul are obligaţia de a constitui o garantie în numerar.
.........

art.11
Constituirea garantiei se face prin contract incheiat în scris.
......

art.12
Garantia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate.
Pentru gestionarii retribuiti pe bază de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei în numerar va fi echivalent cu cîştigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cîştigul mediu pe 3 luni.

art.13
Garantia în numerar se retine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o luna, după caz. Dacă, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depuna.
......

art.16
Garantia în numerar şi dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situaţia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Nu pot sa imi dau seama ca nu ma pricep,sincer.Scrie doar asa la unul dintre puncte:"Valoarea baneasca a garantiei ce se contituie initial va fi egala,iar apoi mentinuta,cu suma ce repres=zinta 3 salarii lunare brute".Cum as putea sa va trimit o copie dupa contractul de garantie materiala ca sa imi spuneti cat este de ok, domnule avocat???

Va multumesc!!!

=====

Asta stiam si eu domnule Vasile,dar ce se intampla cand esti angajat cu alta functie???In contractul de garantie eu sunt trecut ca si "angajat garant".
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca stiati , atunci cred ca ati fi pus problema altfel in acest topic.

Pentru recuperarea sumelor va puteti adresa instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie nick200 nick200 Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu pentru gestiune mihaelasfr mihaelasfr Buna ziua Am lucrat 3 ani de zile la una din bibliotecile Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, unde am fost de acord sa intru in gestiune, implicit ... (vezi toată discuția)
Restituirea garantiei ionescu_elenaa ionescu_elenaa Buna seara,am lucrat la o firma 17 luni si in CIM in afara salariului era adaugata si o garantie de 185 lei pe luna.Acum am plecat de la acea firma si mi s-au ... (vezi toată discuția)