avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare

In cazul unei angajari cine plateste cheltuielile medicale pentru angajare : angajatorul sau cea care se angajeaza , care este somera iesita din plata ,adica nu are posibilitate sa le achite ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 18 Iunie 2012
Cheltuielile efectuate pentru examenul medical la angajarea in munca sunt in sarcina angajatorului.
Mi-ati putea comunica reglementarea , care ordona acest lucru ?
Textele de lege din care reiese asa ceva sunt:
- art. 13 lit. j) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca care dispune ca, una dintre obligatiile ce ii revin angajatorului, in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, este sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.

- HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.

- art.15 din HG nr.355/2007 : Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

- art.16 din HG nr.355/2007 : Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la aceasta hotarare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini de la medicina muncii LarisaMT LarisaMT Buna ziua, Știu ca, din punct de vedere legal, nu ai voie sa închei un CIM fara fișa de aptitudini de la medicul de medicina muncii. Există însă, în ... (vezi toată discuția)
Dublare control - medicina muncii nelubt nelubt Buna ziua, Sunt administrator la o firma de asistenta in brokeraj - cod CAEN 6622 - Activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari. Firma are 4 angajati ... (vezi toată discuția)