avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Transfer detinut din SUA in Romania
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Transfer detinut din SUA in Romania

Buna ziua,
As dorii sa stiu cum transfer un detinut federal(cetatean roman) din SUA in Romania, respectiv care sunt pasii pt. obtinerea acordului transferului.
Multumesc
Se poate beneficia de transfer în România (statul de executare) dacă sunt îndeplinite unele condiţii, respectiv: Cetăţenia română a celui condamnat, hotărârea judecătorească prin care s-a pronunţat condamnarea să fie definitivă şi să nu mai existe alte afaceri judiciare în statul de condamnare, dacă au rămas de executat cel puţin 6 luni din pedeapsă, deşi, în condiţii excepţionale, această durată poate fi inferioară, dacă infracţiunea pentru care există condamnarea constituie infracţiune conform legii române.
Cererea de transferare se formulează în scris şi se adresează fie statului de condamnare, fie statului român.Cererea de transferare trebuie să conţină toate datele de identificare ale condamantului :nume, prenume, poreclă, data şi locul naşterii, numele şi prenumele părinţilor, ale soţiei şi ale copiilor, cetăţenie, studii, ocupaţie, adresa de domiciliu sau de reşedinţă declarată ori cea la care locuieşte efectiv în România şi, eventual, alte date pentru identificarea şi, ulterior, stabilirea situaţiei personale, locul de deţinere; datele de identificare ale hotărârii de condamnare (instanţa străină care a pronunţat-o, numărul ei); coordonatele exacte ale penitenciarului în care se află deţinutul .
În cazul în care cererea este adresată statului român, cererea trebuie transmisă la
Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti
Direcţia Drept internaţional şi Tratate
Serviciul Cooperare judiciară internaţională în materie penală
Tel: 0040.37. 204 1077
Fax: 0040. 37. 204 1079
E-mail: dreptinternational@just.ro
Str. Apolodor nr. 17, sector 5, 050741 Bucureşti, România
Cererea se va înregistra şi va fi repartizată spre soluţionare. Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti va informa statul de condamnare despre intenţia condamnatului de a fi transferat şi va solicita acestuia transmiterea documentelor fără de care procedura de transfer nu poate continua, respectiv acordul statului de condamnare la transfer.; copia autentică a hotărârii de condamnare definitivă, precum şi o copie a dispoziţiilor legale aplicabile; un document menţionând durata condamnării deja executate, inclusiv informaţii asupra oricărei detenţii provizorii, asupra reducerii pedepsei, sau un alt act privind stadiul executării condamnării; declaraţia privind consimţământul condamnatului la transferare; dacă este cazul, orice raport sau constatare medico-legală ori alte acte medicale care atestă starea fizică şi mintală a condamnatului ., tratamentul care ar trebui urmat în România sau eventualele recomandări pentru continuarea tratamentului, o expunere a faptelor care au atras condamnarea; natura, durata şi data începerii executării pedepsei.
Până la primirea documentaţiei Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti nu poate lua nicio altă măsură, după cum nu poate întreprinde niciun alt demers.
Documentele menţionate mai sus, trebuie transmise Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pe cale oficială, de către statul de condamnare.
În cazul în care Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti din România primeşte o cerere de transferare din partea unui cetăţean român condamnat într-un alt stat, înştiinţează despre această cerere autoritatea centrală din statul de condamnare, căreia îi solicită totodată documentele necesare, precum şi o declaraţie precizând dacă autorităţile competente îşi dau consimţământul la transfer.
De îndată ce Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti primeşte declaraţia de consimţământ de la statul de condamnare, transmite documentele procurorului general al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care, la rândul său, sesizează Curtea de Apel Bucureşti pentru ca aceasta să recunoască hotărârea străină şi să o pună în executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer din italia in romania xeniacristodulu xeniacristodulu buna ziua!unchiul meu este condamnat in italia,are o pedeapsa de 3 ani si jumatate si a executat pana acum 1 an si 4luni si a cerut transfer in Romania,cat ... (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva DoLuc DoLuc Buna, v-as multumi foarte mult daca imi puteti da un sfat sincer si direct. Am aflat prin avocatul meu ca am primit 3 ani si 7 luni cu executare in Italia. ... (vezi toată discuția)
Transfer detinut carladream carladream Buna ziua,as dori sa stiu cam cat poate dura transferul unei persoane condamnate din slovenia in romania,in urma cererii depuse de avocatul de acolo. (vezi toată discuția)