avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Recuperare salarii restante.
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Recuperare salarii restante.

Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, si am restante 5 luni în care nu mi-am primit salariul. Momentan sunt in preaviz, dar urmeaza sa se termine si acesta in cateva zile. Mai multi salariati, care nu si-au primit drepturile salariale din luna februarie, vor sa dea firma in judecata si intrebarea mea este cum ar trebui procedat, sau unde ma pot interesa ce trebuie facut.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 15:40, 21 Iunie 2012
Va adresati Tribunalului din Municipiul in care societatea isi are sediul,printr-o cerere de chemare in judecata, prinvind plata salariilor restante. Aceasta societate in mod normal trebuie sa detina un fond de garantare, prin care dvs si ceilalti angajatori isi pot indestula plata salariilor restante, in caz contrat salariilor vor fi recuperate in urma lichidarii societatii.
Daca asupra societatii s-a pronuntat o instanta care a hotarat deschiderea procedurii insolventei nu mai puteti actiona in judecata societatea, puteti insa sa va inscrieti in tabelul creditorilor cu creanta salariala pe care o aveti asupra societatii.
In principiu creantele salariale se inscriu in mod direct de administratorul judiciar desemnat de instanta, insa nu este rau sa va interesati asupra acestui aspect, adica sa intrebati administratorul judiciar daca v-a inscris sau nu.
(pentru informarea dvs. administratorul judiciar nu este aceeasi persoana cu administratorul societatii, administratorul judiciar este numit de judecatorul care a aprobat deschiderea procedurii insolventei).


Filip Alexandru a scris:

Va adresati Tribunalului din Municipiul in care societatea isi are sediul,printr-o cerere de chemare in judecata, prinvind plata salariilor restante.

Conform art. 36 din legea nr. 85/2006 de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare si extrajudiciare precum si masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
Deci o cerere de chemare in judecata nu isi are rostul.


Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Daca s-a deschis procedura insolventei trebuie sa va inscrieti pe lista de creante.
In mod normal creantele salariale sunt inregistrare din oficiu de catre lichidatorul judicar in tabelul de creante, insa cel mai bine este sa va interesati daca s-a deschis procedura si care este stadiul acesteia
Solutionarea litigiilor de munca este de competenta Tribunalului in raza caruia isia re domiciliul reclamantul sau locul de munca ...

Fondul de garantare nu este gestionat de catre angajator , ci de catre ANOFM.

Daca societatea a intrat in insolventa, atunci luati legatura cu administratorul judiciar/lichidatorul pentru a verifica daca sunteti inscrisi in tabelul definitiv al creantelor.

Inscrierea la masa credala se face din oficiu ... potrivit legislaţiei, salariaţii sunt înscrişi din oficiu la masa credală de către administratorul judiciar şi nu trebuie să depună cerere de înscriere în acest sens şi nici nu trebuie să plătească o taxă.

Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Conform art. 64 (1) din legea 85/2006 adm/lichidatorul judiciar va inscrie din oficiu creantele salariale in tabel.
Puteti sa il notificati in acest sens direct si prin intermediul instantei.
Daca sunt bani in contul de lichidare se vor achita creantele potrivit dispoz art. 123 - 1 cheltuielile procedurii, 2 creditorii salariati.....
Daca nu sunt bani in cerere ii solicitati adm/lichidatorului judiciar sa intocmeasca dosarul si sa-l depuna la AJOFM in vederea incasarii creantelor garantate conform legii 200/2006.

Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati la masa credala ElenaRota ElenaRota Daca o firma deschide procedura insolventei si are si salarii restante de plata catre angajati, acestia trebuie sa se inscrie la masa credala (inclusiv sa ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale carmenliv carmenliv In cazul in care o societate a intrat in faliment iar salariatii nu au au primit drepturile salariale,..., Cine achita salariile?..din ce fonduri? Salariatii ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale societate in insolventa andrerieu56 andrerieu56 1. dreturile care provin din relatiile de munca nu au fost inscrise de adm. judiciar din oficiu in tabelul de creante asa cum prevede legea! 2. creantele ... (vezi toată discuția)