Bunica mea a decedat acum 19 ani. In urma decesului a ramas un teren mostenire copiilor acesteia, printre care se numara si mama mea. In fond problema sta astfel: au fost 5 frati in viata la data decesului. Fiecare frate isi cunoste partea de mostenire, parte pe care o exploateaza de fapt in prezent, cei supravietuitori respectiv 4 si unicul mostenitor al celui de-al cincilea. Fiecare mostenitor isi plateste taxele si impozitele aferente pe partea exploatata (la primarie bucata de teren este in evidenta in 2 loturi si 6 parcele, fiecare mostenitor isi plateste taxele pe parcela/parcelele exploatate in fapt si acceptate de ceilalti mostenitori). Unul dintre mostenitori chiar daca este de acord cu partea fiecaruia nu accepta deschiderea mostenirii si partajul voluntar prin notariat datorita costurilor, si nu accepta decat varianta prin instanta. M-am informat si am aflat ca inainte de depunerea cererii de chemare in judecata este necesara o procedura prealabila la notar care nu stiu ce reprezinta. Cum pot deschide actiunea in instanta si cum o pot formula? Ce articol din codul civil si codul de procedura civila pot invoca in drept? Taxa de 3% care se restituie ulterior o plateste doar cel ce deschide actiunea? Expertiza extrajudiciara in cazul medierii o platesc toti mostenitorii sau doar cel ce deschide actiunea?
- Dat fiind faptul ca nu exista intelegere intre mostenitori, mostenirea va trebui sa o dezbateti numai la instanta de judecata
- Chiar daca dezbateti mostenirea prin notariat sau in instanta costurile sunt in mare parte asemanatoare
- Cel care formuleaza cererea de chemare in judecata trebuie sa achite o taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile, iar pentru stabilire mostenitor cate 50 de lei pentru fiecare mostenitor. Ulterior cheltuielile de judecata se vor imparti intre mostenitori proportional cu cotele acestora
- Taxa de timbru nu se mai restituie decat daca inncheiati un acord de mediere cu toti ceilalti mostenitori cu privire la intinderea masei partajabile si modalitatea de impartire
- Pe parcursul desfasurarii judecatii va trebui sa realizati o expertiza tehnica judiciara ce vizeeaza identificarea bunurilor succesorale si stabilirea valoarii de circulatie a acestora
Multumesc foarte mult pentru sfaturi si raspunsul foarte prompt. In ce temei legal pot formula actiunea in instanta ca imputernicit legal al mamei mele si a celorlalti mostenitori care sunt de acord? Doar unul singur este impotriva partajului voluntar.
Mosteniri
byatn
Sunt mai multi frati pe titlul de proprietate fapt care a generat controverse privind momentul de vanzare al terenurilor mostenite, atat si preturile; unii ... (vezi toată discuția)