avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta standard de pensionare si stagiul minim de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare

Buna ziua
as vea sa stiu care este varsta de pensionare pentru o persoana (femeie) nascuta la data de 20.04.1951 si care este stagiul minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:30, 18 Iunie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in aprilie 1951 varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 27 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 12 ani si 6 luni.

2. Asadar puteati solicita pensie pentru limita de varsta in ianuarie 2010 daca ati fi avut un stagiu de cotizare la pensie de 12 ani si 6 luni.

3. Daca nu aveti acest stagiu minim si daca aveti posibilitate va puteti completa acest stagiu incheind un contract de asigurare cu Casa de Pensii pentru perioada care va lipseste.

4. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala AdrianaGabriela AdrianaGabriela Buna ziua! va rog sa-mi raspundeti daca ma pot pensiona anticipat avand o vechime in munca de 23 de ani, fiind nascuta in noiembrie 1963. ... (vezi toată discuția)
Pensie susana.magyari susana.magyari sunt nascuta in 1956, domiciliez in prezent in SUA, dar am lucrat in tara 10 ani. In ce conditii pot beneficia in tara de pensie , sau pot cotiza retroactiv ? (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? petreo petreo Buna ziua Sunt nascut la 11-07-1950 Sunt angajat de la data de 07-08-1968 si pana in prezent nu am avut intrerupere in munca. Am fost incorporat la data de ... (vezi toată discuția)