Buna ziua.
Asociatul unei firme este pensionar,salariat pe firma cu 2 ore si ridica si dividende.Trebuie sa plateasca fond de sanatate pentru aceste dividende?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
ORDIN CNAS NR. 617 DIN 13 AUGUST 2007-ACTUALIZAT - extras
pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Emitent: Casa Naţionale de Asigurări de Sănătate
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007
Text actualizat în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 21 ianuarie 2011:
Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 903/2007
Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 509/2008
Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 754/2008
Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 491/2009
Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1000/2009
Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 29/2011
Având în vedere Referatul de aprobare al directorului general nr. DG 3.686 din 7 august 2007,
in temeiul dispozitiilor art. 211 alin. (3), art. 213 alin. (3) şi (4), art. 216, art. 256 - 260, art. 261 alin. (2) şi (4) şi ale art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7, ale art. 17 alin. (5) şi ale art. 18 pct. 36 din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006,
..........................................................
ART. 11
Persoana asigurata are obligaţia platii contribuţiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau intr-o forma de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege; baza de calcul a contribuţiei nu poate fi mai mica decât un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
..........................
ART. 13
(1) Veniturile din dividende şi dobanzi prevazute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege reprezinta veniturile din investitii, asa cum sunt definite acestea în Codul fiscal.
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligaţia platii contribuţiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contributia pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui în care se face plata dividendelor.
(3) Persoanele care realizează venituri de natura celor prevazute la alin. (2), dar care pana la data de 31 decembrie a anului în curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plăţi contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate în raport cu dividendele care se platesc după data prevazuta pentru plata contribuţiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei în care s-a facut plata.
(4) Pentru veniturile realizate din dobanzi, contributia se aplica la veniturile brute şi se vireaza de către asiguratii care realizează astfel de venituri, anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui de realizare a venitului.
(5) Persoanele care realizează venituri de natura celor prevazute la alin. (4) şi daca, pana la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plăţi contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
*****************
Concluzia manager.ro
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit. Obligatia exista numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)-d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, iar baza de calcul nu poate fi mai mica de un salariu de baza minim brut pe tara.