avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum se impart drepturile de autor in cazul unei echipe?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum se impart drepturile de autor in cazul unei echipe?

Exista vreo reglementare legala care sa stabileasca cuantumul de responsabilitate (si-implicit-de drepturi de autor) a unei echipe compuse din proiectant,desenator,verificator si avizator-aprobator pentru un document sau desen tehnic care ar putea intra sub incidenta proprietatii intelectuale? Legile nr.8 si nr.129 nu clarifica problema. Mai precis- este vorba de documentatie tehnica, proiecte de executie elaborate inainte de 1989.
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:57, 19 Iunie 2012
.

nu exista o prevedere legala privind participatiile ficarui coautor.

Opera poate fi comuna (cand este creata de mai multi coautori; dreptul de autor asupra operei comune aparţine coautorilor acesteia, între care unul poate fi autorul principal -art 5 legea 8/1996) sau colectivă (în care contribuţiile personale ale coautorilor formează un tot, fără a fi posibil, dată fiind natura operei, să se atribuie un drept distinct vreunuia dintre coautori asupra ansamblului operei create- art 6 din legea 8/1996).

Totusi, in situatia dvs (pare a fi un desen tehnic), sunt de parere ca proiectantul este singurul titular al dr. de autor( avizatorul/verificatorul nu sunt creatori ai proiectului a.i. ei nu se pot bucura de un drept de autor; la fel cred ca si desenatorul- dati mai multe detalii despre situatia de fapt).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in grafica krokodil3 krokodil3 Buna ziua, Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru documentatii tehnice Laviniaelena Laviniaelena Buna ziua, as dori sa stiu in ce masura documentatiile tehnice constand in studii, analize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice intra sub incidenta ... (vezi toată discuția)