avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sentinta partaj definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sentinta partaj definitiva si irevocabila

Buna seara!
Am si eu o nelamurire in legatura cu partajul parintilor mei. Dupa un proces care a durat 3 ani, sentinta s-a pronuntat in Februarie anul acesta, dar inca nu am primit sentinta tiparita (prin posta). In primul rand, ma poate lamuri cineva de ce dureaza atat de mult redactarea unei sentinte definitive si irevocabile?
Deoarece mama mea a mostenit jumatate din propietate de la parinti, casa i-a revenit ei in natura, in intregime, urmand sa ii plateasca fostului sot sulta. Mama mea a fost sfatuita de 2 avocati, ca atunci cand sentinta va fi tiparita, fostul sot se poate duce la un executor judecatoresc cu sentinta, fapt care va avea urmatoarele consecinte: executorul pune sechestru pe casa; executorul primeste din partea paratei, mama mea, 10 % si suma aflata in discutie.
Mama mea a vrut sa evite cheltuieli suplimentare si inutile si a decis sa mearga la un executor inaintea redactarii sentintei, deci, informandu-l pe fostul sot ca are buna vointa sa ii plateasca sulta, conform sentintei publicate pe site-ul trimubalului Constanta.
Bun. Executorul a reusit sa dea de fostul sot, a discutat cu acesta si a reusit sa obtina un document bancar, cu stampila originala de la banca, in care acesta comunica contul in care doreste sa i se plateasca sulta. Insa, ceea ce mi se pare paradoxal, este faptul ca a refuzat sa scrie o fraza doua prin care sa consemneze ca doreste sa ii se plateasca sulta in contul respectiv. Deci practic executorul nu a reusit sa obtina decat un cont bancar, intr-adevar, cu stampila de la banca.
Insa, mie imi este teama sa o sfatuiesc pe mama mea sa plateasca aceasta sulta, fara a avea ceva in scris de la dobitocu ala, care defapt si de drept, se ambitioneaza ca un cretin, nimeni neintelegend de ce...
Ce se poate intampla daca mama mea plateste?
In cazul in care sentinta finala, definitiva si irevocabila, se redacteaza cu aumite greseli, de exemplu, ce mai putem face?
Va multumesc din suflet!
Va rog sa excludeti sfaturile de genul: sa vorbim, sa ne intelegem ca oamenii, etc. Daca se putea face acest lucru, nu se ajungea la asemenea mizerii si un proces de 3 ani jumate..
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:26, 20 Iunie 2012
In primul rand, daca este vorba despre o sentinta ea trebuie comunicata partilor, iar executarea ei ar trebui teoretic facuta dupa ramaneera definitiva si revocabila, adica sa fiti sigur ca nu oa ataca nimeni.

In al doilea rand, datorita incarcarii rolului instantelor dureaza destulde mult redactarea unei hot. Faceti si dvs o cerere de urgentare a redactarii hot, avand in vedere ca au trecut 4 luni del adata pronuntarii.

Daca hot va avea ceva greseli de tehnoredactare, faceti la judecatorie cerere de indreptare a erorii materiale, care si aceasta trebuie comunicata partilor si abia apoi sentinta poate fi pusa in executare.

La momentul la care aveti sentinta definitiva si irevocabila, printr-un executor judecatoresc trebuie notificat creditorul sa se prezinte la biroul acestuia pentru a-si ridica suam de bani cu titlu de sulta sau pt a indica contul bancar in care acesti bani trebuie platiti. In functie de pozitia adoptata de acesta se va proceda in continuare in sensul de a i se depune probabil banii in cont, executorul incheind astfel un proces-verbal.
Multumesc pt raspuns. Cum ramane cu comisionul executorului? Va fi mama mea obligata sa plateasca executorului 10% din sulta datorata fostului sot, drept comision?
Nu exista notiunea de comision, exista un onorariu de executor pe care il puteti eventual negocia, Intrebati si alti executori.
Buna seara dinnou! Din ce spuneti dumneavoastra, inteleg ca mama mea trebuie sa duca sentinta la un executor, iar apoi fostul sot va fi chemat sa isi ridice sulta. Eu intelesesem ca dc fostul sot duce sentinta la un executor, mama mea va fi obligata sa ii plateasca executorului un comision de 10%, ceea ce mi se pare aberant!
Mama mea a vrut sa plateasca pe cale amiabila, are dovada scrisa intampinarea facuta de actualul executor. Iar fostul sot nu are nici o dovada, in scris, ca a fost sau nu de acord ca mama mea sa ii plateasca aceasta sulta, pentru ca refuza sa puna acest lucru in scris, numai el si avocata lui cretina stiu de ce.
Intrebarea mea este, mama mea e obligata sa se duca cu sentinta la un executor judecatoresc in momentul in care aceasta se tipareste? Poate fostul sot sa depuna el insusi sentinta la un executor, obligand-o astfel pe mama mea la plata unui comision exagerat?

Multumesc mult pt raspunsuri!

a reusit sa obtina un document bancar, cu stampila originala de la banca, in care acesta comunica contul in care doreste sa i se plateasca sulta. Insa, ceea ce mi se pare paradoxal, este faptul ca a refuzat sa scrie o fraza doua prin care sa consemneze ca doreste sa ii se plateasca sulta in contul respectiv
.

Va cramponati de chestii inutile si nu are sens. In momentul in care aveti senitna, nu este nevoie sa mergeti cu ea la executor. Aveti doua variante: platiti de buna voie sau asteptati sa fiti executata silit. Daca alegeti sa platiti de buna voie, aveti numarul de cont al beneficiarului sultei in care puteti vira banii. La depunere specificati clar faptul ca reprezinta sulta stabilita prin sentinta nr.... din data de .... pronuntata in dosarul nr..... . Nu aveti nevoie de nicio declaratie din partea fostului precum ca este de acord sa i se vireze banii sau nu. Este problema lui daca va ridica banii din cont sau nu, important este ca dv sa va achitati de obligatie.Pastrati dovada depunerii banilor.In eventualitatea in care fostul va apela la executor pentru recuperarea sultei, puteti face contestatie la executare, dat fiind faptul ca v-ati achitat de obligatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza pt a primi sulta ? chris4 chris4 Buna ziua as vrea sa stiu cum se procedeaza si care sint demersurile pt. a primi sulta stabilita prin hotarirea definitiva si comunicata partilor. ce ... (vezi toată discuția)
Refuzul acceptarii sultei de catre fostul sot kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care fostul sot refuza acceptarea sultei si sa paraseasca apartamentul care mi s-a atribuit in urma unui ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla dupa castigare recurs cf noului cod ? xmagx2001 xmagx2001 Buna ziua, am si eu o mica intrebare si va rog sa ma jutati. In urma unui proces de recurs eu trebuie sa primesc de la fostul meu sot o sulta stabilita de ... (vezi toată discuția)