avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

situatia e un pic mai complicata. cam de 2 ani lucrez in acelasi domeniu, dar la firme diferite. nu cunosc exact situatiile, dar banuiesc ca din diferite inginerii financiare aceste firme au tot fost schimbate.o data cu schimbarea firmelor s-au reiinoit si contractele de munca. asta inseamna ca am lucrat la mai multe firme...pana acum nu prea m-a interesat situatia legala a angajarii mele. d fiecare data am primit un contract de munca.nu am oferit prea multa importanta acestora,nici nu stiu unde se mai afla,la un moment dat tot schimbandu-se firmele am ajuns sa nu ma intereseze deloc partea asta a contractelor de munca.dar totusi as vrea sa imi cunosc situatia.angajatorului nu i-o pot cere pt ca la acest moment nu mai exista nici un fel de relatii.asa ca asta m-ar interesa:cum pot afla c este trecut in cartea mea de munca,daca mi-au fst platite contributiile, sa imi vad o fisa fiscala.sa vad ce a ramas in urma celor 2 ani lucrati.nici macar nu stiu c sa trec intr-un cv legat de experienta mea. o seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:17, 19 Iunie 2012
Bună ziua,
Conform prevederilor legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, puteţi solicita casei de pensii de pe raza sediului socităţilor la care aţi lucrat şi solicitaţi eliberarea unei adeverenţe de stagiu de cotizare, pe bază de CI. Dacă aţi avut contracte de muncă şi dacă societăţile au depus declaraţii nominale lunare cu veniturile dvs. , o să rezulte din această adeverinţă de stagiu de cotizare. dacă nu apăteţi in sistemul naţional al asigurărilor sociale outeţi chema in judecată prima societate.
Art. 8 din HG nr.500/2011 :
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
......
(6) In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Art.34 C.mun. :
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Asadar, in cazul in care angajtorul nu mai exista sau nu mai dati de el, va puteti adresa ITM-ului in vederea eliberarii unei adeverinte.
multumesc pt raspuns.ar trebui sa merg la un sediu itm din orasul in care a activat firma si unde au fst depuse cartile de munca?pentru ca la acest moment nu sunt in orasul in care am lucrat, sunt in orasul natal?sau as putea sa aflu si de la sediul itm de la mine din oras,unde de altfel mi-a fost inregistrata prima data cartea de munca?mentionez ca am mai lucrat cateva luni inainte la o alta firma unde mi-au facut carte de munca, pe care ulterior am ridicat-o de la itm,deoarece urmatorul angajator mi-a solicitat-o.desi angajarea a fost facuta in orasul meu, unde deja exista cartea de munca de la precedentul angajator, dar mi s-a zis ca sediul social al firmei este la brasov si ca trebuie sa imi trimita acolo cartea de munca. asta inseamna ca ar trebui sa merg la itm brasov, de exemplu, pentru a-mi ridica adeverinta necesara?
specific ca nu ma intereseaza foarte tare daca mi-a mers vechimea sau nu, daca mi-au fst platite toate contributiile, pus si simplu vreau sa imi cunosc situatia. o zi placuta!
Intr-adevar, trebuie luata legatura cu ITM-ul in raza caruia are sediul social angajatorul ..sesizarea se poate depune si online .. despre ce ITM ar fi vorba?
aici iar ar fi o problema...ca fiind mai multe firme sediile sociale sunt diferite...din ce stiu eu prima data sediul social a fost in brasov...apoi bucuresti...si iasi.asta ar insemna ca ar trebui sa solicit adeverinta din toate cele 3 orase nu?cum as putea face asta online?cred ca ar fi mult mai usor online in situatia data. va multumesc!

Alte discuții în legătură

Carte de munca lucicapuiu1960 lucicapuiu1960 Buna ziua!Am o problema daca ma sfatuiti sau ma puteti indruma ce sa fac.Caut cartea de munca a tatalui care e bolnav sa poata avea o pensie,am solicitat ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca relivoinea relivoinea am lucrat la un atelier de croitorie,am depus cartea de munca intr-un cat am mai lucrat aprox 11 ani la o alta unitate de croitorie.intru cat din 2011 sa ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime in munca b-8 b-8 Buna ziua Am solicitat(prin posta) de la fostul angajator timp de i an si jumatate sa imi elibereze adeverinta de vechime, perioada 01.01.2011-01.06.2012. ... (vezi toată discuția)