Buna ziua!
Este legal sa fiu obligat sa intru in concediu fara plata "la cererea mea" pentru ca societatea la care lucrez spune ca nu are de lucru?
Am fost in concediu medical, inca fac investigatii medicale.
Dupa concediul medical mi-am luat cateva zile libere pentru orele lucrate peste program iar maine ar fi trebuit sa incep munca.
Am fost invitat insa sa fac cerere pentru concediu fara plata. Eu am cerut sa mi se dea cateva zile din concediul de odihna, 12 zile cate mi-au mai ramas, restul fiind fractionat si executat cu ocaziile in care societatea nu a avut de lucru dar am fost refuzat.
CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic".
Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Acordul de multe ori este conditionat de pastrarea locului de munca. Daca nu faci cerere pentru fara plata, esti concediat!
In aceste conditii ce poti face?
Nu exista nici un sistem de protectie al angajatului de buna-credinta impotriva abuzului angajatorului?
Stiti, sistemul de protectie exista ...
Daca veti fi concediat fara motive legale, atunci veti castiga in instanta anularea deciziei de concediere.
Daca insa motivul ce sta la baza concedierii este real, iar procedura de concediere este respectata, nici un judecator din lume nu are ce face. Practic, judecatorul nu poate sa dea de undeva bani patronului ca sa poata mentine afacerea si salariatii ...