avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema cu demisia la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema cu demisia la locul de munca

Buna ziua! Am si eu o problema in legatura cu o demisie de la locul de munca. Deci.....
Mama a lucrat la o firma in comert ca vanzatoare. Avea aproximativ 2 luni de munca. Era trecuta pe cartea de munca cu 4 ore si ea statea la servici 12 ore. In timp ce era acolo si-a gasit in alta parte, mai bine, asa ca s-a hotarat sa plece. L-a anuntat pe patron cu o saptamana inainte ca ea o sa plece. Si asa a si fost.
A fost prezenta la inventar (care a avut loc ieri, luni, 19.06.2012, iar mama a lucrat ultima zi sambata, 17.06.2012).
Acum problema este ca patronul vrea sa o dea in judecata pentru ca nu a stat mama in preaviz. Dar eu, din cate stiu, primele 90 de zile sunt numite, confom legii 53/2003, perioada de proba (acest lucru fiind stipulat si in contractul individual de munca), perioada in care angajatul poate sa plece oricand fara preaviz, iar angajatorul poate sa concedieze in orice moment, tot fara preaviz.
Am fost si am vorbit astazi cu angajatorul, care mi-a spus ca trebuia sa stea mama in preaviz 15 zile, pt ca el in timpul asta sa-si caute om. Si mi-a mai spus ca toata marfa expirata o sa i-o impute mamei mele, pentru ca ea trebuia data retur.
Trebuie sa mai precizez ca angajatorul avea foarte multa marfa "la negru", nu stiu daca acest lucru poate fi dovedit.
Va rog sa-mi spuneti ce as putea face in situatia data si daca o poate da pe mama in judecata pt ca nu a stat in preaviz.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: andreeahorghidan , utilizator 10:30, 20 Iunie 2012
andreeahorghidan a scris:

Eu am facut cererea de demisie, in care am precizat art cu perioada de proba din codul muncii si am spus ca, fiind perioada de proba, nu mai este nevoie de preaviz.

Atunci puteti sa stati ceva mai linistita. E rau ca pe hartia aia ati scris cuvantul demisie, care inseamna preaviz etc., dar e bine ca ati facut referire la perioada de proba.
In caz ca mama este data in judecata, sansa dvs. este sa convingeti instanta ca actu acela nu era de fapt demisie, ci o notificare de incetare a contractului, fara preaviz, in timpul perioadei de proba.
Situatia este neobisnuita, nu am auzit sa se fi ajuns in instanta cu asa ceva, nu se poate anticipa ce va aprecia un judecator daca veti ajunge acolo.

Acum trebuie sa stati linistita, oricum faptul este consumat, nu mai aveti ce face. Asteptati, si mai vedeti daca va fi cazul, ce se cere in proces, si cum se va apara mama.

Nu are cum sa fie recunoscuta ca fiind o notificare in baza art.31 aln.3 C.mun. , o astfel de cerere .. sunt totusi notiuni diferite .. nu vreau sa cream o iluzie care poate nu are sustinere legala .. totul depinde de ce este prevauzt in c.i.m. incheiat cu acel angajator...
Multumesc :) Am mai aflat ca mama nu a semnat niciodata statul de plata in momentul in care si-a luat salariul. Mie, sincer, nu mi se pare ceva normal. Cred, de fapt, ca angajatorului nu i-a convenit faptul ca i-a plecat un om. Mandria aia: cum poate cineva sa plece de la mine.
Ieri a sunat-o pe mama si a amenintat-o ca doar daca ridica un deget in oras, o poate distruge pe mama si ca oriunde s-ar angaja, ar afla si ar vorbi cu patronul respectiv si ii va spune tot ce s-a intamplat.
La actualul loc de munca al mamei (de fapt, unde a plecat de la ei), mama a vb deja cu directorul si i-a explicat toata situatia. Directorul de acolo a spus sa nu-si faca griji pt ca nu se va intampla nimic, iar daca vor suna, vor suna absolut inutil.
Oricum, vreau sa va multumesc pt lamuriri si pt promptitudine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Mary Beloia Mary Beloia Bunã ziua, am semnat un contract de munca pe o perioada nedeterminata in care se precizeaza cã perioada de proba este de 90 zile, as dori sã plec de la ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba cu preaviz EugenGA EugenGA Nu înțeleg dacă in timpul perioadei de proba stau sau nu in preaviz. In lege scrie ca nu stai in cele 90 de zile in preaviz si poti pleca oricând. In ... (vezi toată discuția)