avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare SRL-D fara finantare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare SRL-D fara finantare

Buna ziua

Am un service electronice si as dori sa infiintez un SRL-D, insa am cateva nelamuriri.

In primul rand, intrebarea mea este daca pot beneficia de toate avantajele in cazul in care nu solicit finantare (am toata aparatura si dotarea necesara si nu am pentru ce sa cer finantare).

Adica sa fiu scutit de taxele pentru inmatriculare/infiintare. Mentionez ca pentru inceput nu doresc sa angajez pe nimeni. In acest caz, mai pot beneficia de scutirea de la plata contributiilor sociale daca nu am angajati de la bun inceput, dar poate voi angaja mai tarziu?

In al doilea rand, in cazul meu concret, ce m-ati sfatui :
-platitor sau neplatitor de TVA?
-impozit pe venit sau pe profit?

Nu in ultimul rand, voi putea solicita finantare ulterior in cazul in care decid sa ma extind de exemplu? Sau trebuie totul facut/cerut de la bun inceput?

Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
s3bash, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrianyc , utilizator 13:32, 8 Februarie 2013
Puteti sa incepeti cu impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%, daca nu aveti prea multe cheltuieli si neplatitor TVA, dar in termen de 60 de zile de la infiintare trebuie sa aveti minim un angajat, altfel trebuie sa platiti impozit pe profit de 16%, dar si pentru a beneficia de toate avantajele S.R.L.-D, intru-cat acestea trebuie sa aiba statutul de microintreprindere, conform Legii nr. 346/2004, adica sa aiba minim un salariat.


OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri
Art. 3

(1) Pentru incadrarea in program, microintreprinderea infiintata de intreprinzatorul debutant trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) este societate cu raspundere limitata care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;
b) se incadreaza in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;
c) este infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. Conditiile pentru intreprinzatorul debutant trebuie indeplinite de fiecare dintre asociati, astfel cum se prevede la art. 2;
d) este administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati;
e) are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev. 2). In cele 5 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.
(2) Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se obtine la data inmatricularii in registrul comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social.
(3) Prin derogare de la art. 36 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumirea unei microintreprinderi apartinand intreprinzatorului debutant se compune dintr-o denumire proprie insotita de sintagma scrisa in intregime „societate cu raspundere limitata — debutant” sau abrevierea „S.R.L. – D.”.
Art. 6
(1) Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii:
b) la data la care oricare dintre autoritatile competente constata ca societatea nu mai indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 3 alin. (1);

(2) In termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, societatea comerciala respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 36 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Multumesc pentru raspunsul documentat. Cu siguranta voi lua in calcul sfatul dvs.

Inteleg totusi ca eu cu inca cineva nu putem reprezenta acei "minim 2 angajati" din conditiile SRL-D ? Asadar trebuie neaparat sa angajez 2 persoane excluzandu-ma pe mine?

Multumesc inca o data.
corneliamagda a scris:

e) are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev. 2). In cele 5 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.




puteti sa ma lamuriti si pe mine va rog ce inseamna in ierarhia CAEN "grupe"?

Am gasit chiar pe acest forum mai multe puncte de vedere, din unele reiesea ca grupa ar fi codul de 3 cifre cum ar fi 721 Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie, iar codul de 4 cifre ar fi clasa iar din altele reiesea ca grupa ar fi 72 Cercetare-dezvoltare.

Asadar, cum este corect? Pentru ierarhia de mai jos, cum se numeste fiecare nivel din ierarhie?

M ACTIVITATI PROFESIONALE, STIINTIFICE SI TEHNICE --> ramura?
72 Cercetare-dezvoltare --> grupa ?
721 Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie --> subgrupa?
7211 Cercetare-dezvoltare in biotehnologie --> clasa?
7219 Cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie
722 Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste
7220 Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste

Ma intereseaza ce sa trec in actul constitutiv, avand in vedere ca pot trece doar 5 grupe si e o diferenta daca grupa este considerat codul de 2, 3 sau 4 cifre...

Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
bunicul, utilizator
O explicatie clara gasiti pe site-ul ANAF:


Sistemul de codificare pentru CAEN Rev. 2 cuprinde:

- un prim nivel, constând în titluri identificate printr-un cod alfabetic (secţiuni);
- un al doilea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de două cifre (diviziuni);
- un al treilea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de 3 cifre (grupe);
- un al patrulea nivel, constând în titluri identificate printr-un cod numeric de 4 cifre (clase)

[ link extern ]
Multumesc.

Cautarile mele pe google nu m-au dus pe site-ul anaf si nici spre altul care sa descrie "ierarhia caen".

Alte discuții în legătură

Diferente srl si srl d belacsabacsaba belacsabacsaba Buna ziua, Care este diferenta intre SRL si srl D? (vezi toată discuția)
Facilitati firme nou infiintate ancaciu ancaciu ce facilitati au firmele nou infiintate :impozit pe profit ,viramente salarii (vezi toată discuția)
Scutiri oug 6/2011 srl-d toareanelia toareanelia SRL-D infiintata in 2015 a beneficiat de scutiri conform OUG 6/2011, reducere CAS angajator. din mai 2016 nu mai are venituri si administratorul ar dorii sa ... (vezi toată discuția)