avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nedumerire...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nedumerire...

Bună seara. Vă rog frumos să mă lămuriţi şi pe mine o chestie. Am trecut cu maşina peste marcajul continuu şi oamenii de bine mi-au luat permisul, în data de 28 iulie 2008, pentru 30 de zile.(Off-topic pt care vă rog să mă iertaţi:D ştiu pe unul care a trecut cu maşina peste doi oameni şi a rămas cu permisul, dar el a fost pe plajă...) Am făcut contestaţie, mi-au dat permisul înapoi, şi de atunci până la data de azi mă tot judec cu ei. Există vreun termen în care fapta să se prescrie şi eu să nu le mai dau permisul înapoi? De când curge acest termen? ªtiu că era o prevedere prin legea circulaţiei care spunea că dacă instanţa nu dă o soluţie în termen de un an de la data săvârşirii faptei aceasta se prescrie. Acum alineatul acela s-a abrogat şi termenele ar trebui să fie după ordonanţa 2/2002 care reglemenează contravenţiile. NU ştiu, de aceea întreb: există vreo şansă să nu le mai dau permisul înapoi, chiar dacă instanţa de judecată îmi respinge plângerea?
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 19:47, 31 Ianuarie 2009
Atat timp ce cauza se afla pe rolul instantei fapta nu se va actiona prescrie.
Iar daca dumneavoastra veti pierde procesul o sa fiti nevoit sa le predati permisul celor de la politia rutiera pentru 30 de zile. Momentan ati primit permisul inapoi pentru ca pana pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile cu privire la cauza sunteti considerat nevinovat.
Vă mulţumesc pentru răspuns. Cunosc faptul că dacă voi pierde va trebui să predau permisul, eu vă întrebam dacă există vreun termen de prescripţie, care este acesta şi de când începe să curgă...
Chiar nu există niciun termen? Mă pot urmări oamenii de bine şi-n groapă? Sau nu-mi răspundeţi să nu-mi daţi idei:hm:
Nu sunt sigura ca raspunsul meu este cel corect......fiind o sanctiune care se acorda impreuna cu amenda, iar aceasta se prescrie in 3 ani, presupun ca perioada maxima in care se prescrie si faptul depunerii permisului nu poate sa depaseasca aceasta perioada. Bineinteles, daca nu vine politia la usa si va cere permisul. ;)
eugen68octavian a scris:

Am făcut contestaţie, mi-au dat permisul înapoi, şi de atunci până la data de azi mă tot judec cu ei. Există vreun termen în care fapta să se prescrie şi eu să nu le mai dau permisul înapoi? De când curge acest termen?


Aoleu cate confuzii faceti#-o
V-au dat permisul inapoi pe perioada procesului (cu prelungire din 30 in 30 zile) si un proces nu se termina decat cu o sentinta definitiva (in caz ca nu aveati dreptate si va trebuia urgent permisul tragerea de timp valoreaza aur :) mai ales daca sunteti sofer de meserie)... ca sa fie definitiva trebuie sa treaca termenul de atac al sentintei (apel sau recurs dupa caz) sau sa existe o hotarare in calea de atac exercitata (tot timp castigat).
ªtiu că era o prevedere prin legea circulaţiei care spunea că dacă instanţa nu dă o soluţie în termen de un an de la data săvârşirii faptei aceasta se prescrie. Acum alineatul acela s-a abrogat şi termenele ar trebui să fie după ordonanţa 2/2002 care reglemenează contravenţiile. NU ştiu, de aceea întreb: există vreo şansă să nu le mai dau permisul înapoi, chiar dacă instanţa de judecată îmi respinge plângerea?

Nu stiu cine v-a zis dar sunt persoane care sunt de 3 ani fara permis si nu s-a gatat procesul si ei saracii nici nu puteau prelungi dovada... termenul de un an (la care va ganditi) cred se refera la perimare (dezinteresul partii care a formulat actiunea pe scurt) nu la prescriptie care e total altceva... sau, in cazul infractiunilor, la termenul dupa care puteti da examen (calculat de la ramanerea definitiva a sentintei) desi nu cred ca e cazul ca ati zis ca ati facut plangere ceea ce ma duce la ideea ca e vorba de o contraventie... va trebui sa predati permisul daca vi se va respinge actiunea la data cand aceasta ramane definitiva (plus cateva zile in plus pe care nu le inteleg in statul nostru de drept ca cica aia de la politie nu-ti iau permisul nici daca-l dai de bunavoie daca nu e legalizata sentinta#-o, cel putin in Mures - auzisem de la un client asta - )
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v densorean densorean daca se prescrie amenda pt.neprimirea p.v conform o.g 2 2001 art.14 se prescrie si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole acsta fiind suspendat pt ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)