avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v

daca se prescrie amenda pt.neprimirea p.v conform o.g 2 2001 art.14 se prescrie si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole acsta fiind suspendat pt depasirea vitezei
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 20:08, 2 Decembrie 2009
Prescriptia executori sanctiuni opereaza atat in ceea ce priveste sanctiunea principala cat si cea complementara a suspendari dreptului de-a conduce, doar ca trebuie sa invocati acest lucru in instanta, contestati procesul verbal si invocati prescriptia in plangere.
Prescripţia răspunderii penale poate fi definită ca fiind trecerea unui interval de timp, însoţită de anumite condiţii, de la săvârşirea unei infracţiuni şi până la condamnarea definitivă a infractorului, care are ca efect stingerea dreptului statului de a trage Ia răspundere pe cel care a săvârşit infracţiunea cât şi obligaţia celui vinovat de a suporta consecinţele faptei comise.Dacă termenul prevăzut de lege s-a împlinit, prescripţia îşi produce automat efectul, în sensul că înlătură răspunderea penală fiind exclusă aplicarea sancţiunii.



Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale opereaza atat in ceea ce priveste sanctiunea principala cat si cea complementara, deci de suspendare dreptului de-a conduce.
Potrivit Codului rutier:
Art. 118. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva PV de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Se pune in discutie problema prescriptiei executarii sanctiunii contraventionale ca urmare a necomunicarii actelor de constatare si sanctionare a contraventiilor in termenul prevazut de lege.
Potrivit art. 27 din O.G. 2/2001 comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.
In acest caz exista doua situatii: 1. prescriptia aplicarii sanctiunii si 2. prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.
In ceea ce priveste prescriptia aplicarii sanctiunii art.13 din Ordonanta nr.2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede un termen general de prescriptie de 6 luni. Cu privire la prescriptia executarii sanctiunii contraventionale, executarea sanctiunii amenzii se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat in termen de 1 luna de la data aplicarii sanctiunii. Totodata executarea se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii sanctiunii contraventionale. Prescriptia se poate invoca in plangere
Totusi este bine sa formuati in 15 zile plangere de la primirea p.v.
Succes!
Cat se poate de completa explicatie Dl Radu Alexandru, o mica observatie imi permit sa fac la mesajul dv.(sper sa nu va suparati pe mine :D) art. 14 al OG 2/2001 a fost modificat sens in care termenul de prescriptie a executari nu mai este 2 ani. In cazul amenzilor este de 5 ani asa cum prevede codul fiscal.
" Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.* -----------
*Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
- Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003."
ce se poate face daca niste judecatoare incompetente resping plangerea motivand ca politia si-a facut datoria, facand cu buna stiinta abstractie de prevederile art 27, sanctionate expres de art 14????? fireste, se face recurs!!! insa de ce nu se respecta o lege speciala care reglementeaza un anumit si se merge pe premisa ca daca politia anexeaza la dosar o hartie cum ca ei "au trimis pv"(dar fara confirmare de primire sau afisare la domiciliul contravenientului) hartia aia e in regula si li se da dreptate??? e chiar asa foame la buget sau la instantele de fond sunt doar judecatori...sa le zicem "nepregatiti"????? as fi curios sa mai aflu si de alte cazuri asemanatoare...pentru schimb de experienta!

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Art. 14, alin. (1) din og nr. 2/2001 - prescriptia ramy84 ramy84 Daca un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei a fost comunicat dupa doua luni de la data aplicarii sanctiunii, ceea ce face aplicabile ... (vezi toată discuția)
Procese verbale adrian_94 adrian_94 amenzile de circulatie trimise prin posta recomandate daca nu se semneaza pt. ridicarea scrisorilor , ce se intampla cu ele daca a trecut mai mult de 6 luni de ... (vezi toată discuția)