avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune in evacuare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune in evacuare

Buna seara. As avea si eu o intrebare. In luna martie am divortat la primarie insa partajul nu a fost facut. Fostul meu sot nu este deacord cu actiunea de partaj insa acum planifica ca din septembrie sa aduca in apartamentul in care locuim noua lui iubita si copilul acesteia.Eu nu sunt deacord cu acest lucru. In aceste conditii, eu pot face actiune in evacuare persoanei respective? Mentionez ca apartamentul este atat pe numele meu cat si al lui. M-a amenintat ca ii face contract de chirias insa poate sa faca acest contract fara acordul meu? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mary Janr , utilizator 08:43, 23 Iunie 2012
Da, puteti face actiune in evacuare.

Daca ii face contract de inchiriere, se presupune ca ambii proprietari trebuie sa primeasca suma de bani platita sub forma de chirie, in mod egal. Deci, in acest caz, aveti dreptul sa ii solicitati si dvs. sa va plateasca chirie. :)
Eu nu sunt deacord a i se face contract de inchiriere.In aceste conditii el poate fara mine sa faca acest contract?
Fiecare sot are dreptul de a folosi bonul comun fara consimtamantul expres al celuilalt sot.

Cu toate aceastea, schimbarea destinatiei bonului comun nu se poate face decat prin acordul sotiilor

Potrivit Noului Cod civil (Art. 322) fara consimtamantul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuintei familiei si nici nu poate incheia acte prin care ar fi afectata folosinta acesteia.

Asadar conform noilor reglementari, daca este vorba de un imobil ce constituie locuinta familiei, acesta nu poate fi inchiriat de catre unul din soti fara acordul scris al celuilalt sot.

Daca este vorba despre un alt imobil ce nu are destinatia de locuinta, nu ar fi incidente aceste dispozitii si atunci, oricare din soti poate inchiria imobilul singur, fara acordul celuilalt. Inchirierea se considera in act de administrare, iar potrivit art. 355 Cod civil, fiecare sot are dreptul de a folosi bunul comun fara consimtamantul expres al celuilalt sot.



De asemenea, fiecare sot poate incheia singur acte de conservare, acte de administrare cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum si acte de dobandire a bunurilor comune. Deci, daca nu se schimba destinatia bunului, acesta poate fi inchiriat de unul din soti.


In prezent, potrivit noilor reglementari civile, nu mai exista prezumtia de mandat tacit reciproc intre soti.


Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Eu din cate observ doamna este divortata, nu mai este casatorita, deci nu se mai pune problema de niciun acord intre soti daca acestia nu mai au aceasta calitate. Ar trebui sa deschideti o actiune in instanta prin care sa faceti un partaj judiciar sau va intelegeti sa vindeti apartamentul si sa va impartiti banii pentru ca nimeni sa nu fie deranjat de prezenta celuilalt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere coproprietate ContSters277797 ContSters277797 Am un proces de partaj in derulare. Imobilul care face obiectul partajului este locuit de fostul sot, eu locuind momentan in alt spatiu. Imobilul este bun ... (vezi toată discuția)
Partaj locuinta chirie igabriel igabriel vreem sa divortam pe cale amiabila.din casatorie au rezultat doi copii, din care unul este minor.locuim intr-o locuinta cu chirie.In cazul partajului ,cine ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii, contract pe un sot, ambii coproprietari Epuree Epuree Sotia este coproprietar 50%. Sotul incheie un contract de inchiriere doar pe numele lui cf. Art. 322, în Noul Cod civil, ce a intrat în vigoare la 1 ... (vezi toată discuția)