avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchiriere coproprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchiriere coproprietate

Am un proces de partaj in derulare. Imobilul care face obiectul partajului este locuit de fostul sot, eu locuind momentan in alt spatiu. Imobilul este bun comun dobandit prin contributie egala. Dupa divort am revenit la numele anterior casatoriei. Intrebarile sunt:
- pot inchiria o camera din imobilul bun comun ?
- este necesara trecerea noului nume in CF?
- este nevoie de acordul fostului sot pentru a face posibile aceste doua aspecte?
Cu multumiri.
Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.

Aşadar, conform noilor reglementări, dacă este vorba de un imobil ce constituie locuinţa familiei, acesta nu poate fi închiriat doar de către unul dintre soţi, fără acordul scris al celuilalt soţ. Dacă imobilul închiriat nu are destinaţia de locuinţă familială, atunci el nu se află sub incidenţa acestui articol din Codul civil şi oricare dintre soţi îl poate închiria singur, fără acordul celuilalt.

Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.

Închirierea se consideră act de administrare şi, potrivit art. 345 Codul civil, fiecare soţ are dreptul de a folosi bunul comun fără consimţământul expres al celuilalt soţ. Cu toate acestea, schimbarea destinaţiei bunului comun (de exemplu, din locuinţă în spaţiu cu destinaţie de birou) nu se poate face decât prin acordul soţilor.

Deci, dacă nu se schimbă destinaţia bunului, acesta poate fi închiriat doar de către unul dintre soţi.
Care familie, locuinta familiei si care soti ca sunt divortati ?
Nu puteti inchiria fara acordul celuilalt coproprietar. Nu e nevoie sa mergeti la cartea funciara sa faceti nimic, puteti proba oricand ca dvs sunteti unul din coproprietari.


multumesc pentru lamuriri
Chiar daca exista o hotarare judecatoreasca privind desfacerea casatoriei , prin divort, tot este necesar acordul ambilor coproprietari , in vederea inchirierii unui bun comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in evacuare Anneee Anneee Buna seara. As avea si eu o intrebare. In luna martie am divortat la primarie insa partajul nu a fost facut. Fostul meu sot nu este deacord cu actiunea de ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii, contract pe un sot, ambii coproprietari Epuree Epuree Sotia este coproprietar 50%. Sotul incheie un contract de inchiriere doar pe numele lui cf. Art. 322, în Noul Cod civil, ce a intrat în vigoare la 1 ... (vezi toată discuția)
Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul nostru, sa-l inregistreze la anaf, sa incaseze in contul ei chiria, etc. - ea fiind co-proprietara apartamentului ? Alo2016 Alo2016 Are dreptul legal sotia mea (co-proprietara a apartamentului nostru) sa il inchirieze cu contract pe numele ei, sa inregistreze contractul la ANAF si sa ... (vezi toată discuția)