avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie recalculata dupa OUG 100/2008.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie recalculata dupa OUG 100/2008.

As vrea sa mi se raspunda si mie la urmatorul caz: sint pensionata gradul I din 11.05.1990. Cu o vechime reala pe cartea de munca (deci contributie reala) 20 de ani 5 luni si 27 de zile. Conform legii la un an se adauga 6 luni . Este adevarat? Pe hotarirea mea din 90 scrie ca am o vechime de 25 de ani atit si nimic mai mult. In toti acesti ani m-am luptat cu cei de la CNPAS sa imi recunoasca cei 30 de ani si 5 luni 27 de zile. Nu mi-au recalculat nimic adica am tot 25 de ani In luna Decembrie am primit o noua decizie de recalculare in care am TOT 25 DE aNI!!!. Conform OUG 100/2008 pensia se recalculeaza pentru perioada clara la care se mai adaoga si coeficient in plus pentru luni muncite in plus. Conform 100/2008 ar trebui sa primesc o pensie de 1200 ron care in realitate primesc doar 700. Intrebarea mea este daca ii pot da in judecata si sa-mi plateasca din urma acesti ani lipsa (din 90). Si vreau sa stiu cine ma poate ajuta cu o consultatie si o reprezentare in instanta.
Depinde de perioada efectiv lucrata de dvs.in grupa I de munca. Conform Legii nr.3/1977in baza careia vi s-a facut calculul pensiei, trebuie sa vi se ia in calcul cate un an si sase luni pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca.Daca ati lucrat in grupa I de munca intreaga perioada de 20 ani 5 luni si 27 de zile, atunci aveti dreptate. Verificati ce perioada vi s-a trecut in cartea de munca, ca efectiv lucrata in grupa I de munca.
Puteti sa actionati in judecata CNPAS, daca aveti acte doveditoare ca ati lucrat in grupa I de munca o perioada mai mare decat cea calculata de ei.
Perioada efectiv lucrata pe cartea de munca este de 20 ani 5 luni 27 de zile in grupa I de munca grea. In decizia mea de iesire la pensie din Decembrie 1990 sint stabiliti ca vechime totala in munca 30 ani 5 luni 27 zile - intregita la 30 de ani. O alta decizie conf OUG nr 4/2005 data in 30.06. 2005 cu buletinele de calcul aferente mi se comunica ca valoarea punctului meu stabilita pina atunci ca fiind de 1,19 se diminueaza la 0,83 ceea ce inseamna citez " intrucit pensia aferenta punctajului mediu anual recalculat in suma de 248 de lei este mai mica decit pensia aflata in plata, in suma de 353 lei aceasta din urma se mentine pina cind pensia rezultata prin inmultirea punctajului mediu anual recalculat cu valoarea unui punct de pensie va depasi valoarea pensiei in plata" inchei citatul. Dupa buletinul de calcul trimis de CNPAS cu un termen de 3 ani de contestare a deciziei in cazul aducerii unor documente suplimentare daca nu aceasta raminind definitiva. Stiti care este efectul diminuarii punctajului? Pai sa va spun care este. CNPAS a hotarit de la sine putere ca eu nu mai am 30 de ani 5 luni vechime ci 25 de ani fix. De atunci si decizia care a venit ca urmare a OUG 100/2008 am tot 25 de ani vechime atit si nimic mai mult.Deci din 2005 nu mai imi primesc drepturile pentru 30 de ani Adica pina in 2005 am avut 30 ani 5 luni si de atunci incoace am 25 de ani. Pentru asta am postat aici. Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
geocri, utilizator
Deci din 2005 nu mai imi primesc drepturile pentru 30 de ani Adica pina in 2005 am avut 30 ani 5 luni si de atunci incoace am 25 de ani. Pentru asta am postat aici. Va multumesc.

Ati postat aici ca sa demonstrati ca faceti confuzie intre stagiul complet si stagiul realizat!

Si, pana la urma, sunteti pensionata sau tatal unui baietel de 2 ani, asa cum scrieti in alt topic?
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Trebuia sa-mi fac 2 conturi? Asta va intereseaza pe DV? Sinteti extrem de abila. ??? Care este interesul? In a ma obstructiona sau in a ma consilia? Multumesc. Sint o ruda a celuilalt topic. Care e problema Dvs?
geocri, utilizator
Dvs lucrati la CNPAS? Ce nu va este clar? Eu nu inteleg CE spuneti de fapt. V-am spus care este problema mea ca nu stiu cit de legal este faptul de a mi se diminua vechimea din 2005 cu 5 ani!!! Ce nu a-ti inteles? sinteti de la "circotashi"?=D>
geocri, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand s-a acordat majorarea punctajelor de grupa 1??? popovici_ioan popovici_ioan Buna ziua am iesit la pensie de boala in anul 1991 si in anul 1996 la pensie de batranete.Am in total ani de munca 39 dintre care 24 ani 11 luni 29 zile de ... (vezi toată discuția)
Recalculare drepturi banesti pensie grupa ii Ynnutza Ynnutza Buna ziua Mama mea a fost pensionata pe caz de boala in 1987 iar in 1990 aceasta pensie s-a transfomat in pensie la limita de virsta. Este nascuta in august ... (vezi toată discuția)
Obtinere drepturi din grupe de munca i si ii la pensia de urmas aurora9 aurora9 Buna ziua! Legat de faptul ca persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si II de munca, potrivit legislatiei ... (vezi toată discuția)