avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile medicale accident de munca

Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile medicale accident de munca boala profesionala (cod 03, respectiv 04) include indemnizatiile pentru concediile medicale prevazute de OUG 158/2005 (ex. cod 01, cod 06)? Indiferent daca aceste indemnizatii sunt platite de angajator sau de stat? In OUG 346/2002 se specifica Art. 33 (1) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului. Pot fi considerate aceste indemnizatii (concedii medicale cod 01, 06) ca facand parte din venitul brut realizat, respectiv si zilele acestor medicale ca fiind asimilate stagiilor de cotizare pentru accidente de munca si boli profesionale?
Cel mai recent răspuns: zanu , utilizator 17:11, 20 Iunie 2012
Exact. Vor fi luate in considerare toate acestea.
Multumesc pentru raspunsul prompt insa, exista o baza legala din acest punct de vedere? Pana in acest moment am luat in considerare sintagma venit brut realizat, in care nu intra concediile medicale.
Multumesc
pe lunile in care salariatul a avut concediu medical daca va uitati pe statul de plata sau in programul de salarii acestea sunt considerate tot ca venit realizat
In regula, insa daca asupra concediilor medicale nu se retine contributia de asigurari de sanatate, de ce ar intra in baza de calcul a concediilor medicale din accident de munca?

Pe de alta parte 346/2002 prevede: "Art. 20. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, respectiv a veniturilor stipulate in contractele individuale de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale"

Acum, asupra concediilor medicale non-accident de munca se retine contributia la accidentele de munca (Baza de calcul o constituie potrivit art. 296 indice 5 alin. (5) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.)

Se poate interpreta de aici ca in baza concediilor medicale din accidente de munca intra si concediile medicale non-accident de munca?


Mi-ar fi foarte utila o baza legislativa.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca xandra4ever xandra4ever buna ziua! sunt angajata de la 1 noiembrie 2012, si pe 18 noiembrie 2012 am avut un accident de munca prin care mi-am rupt piciorul, pot beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)
Baza calcul concediu medical cauzat de accident andad andad As dori sa stiu cum se calculeaza baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical cauzat de un accident de munca, pentru un angajat care a mai avut in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie accident de munca dosz dosz Buna ziua, In cazul unui accident de munca, pentru stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de accident de munca se iau in calcul si tichetele de masa, ... (vezi toată discuția)