Buna ziua, as vrea sa ma ajutati sa-mi lamuresc si eu urmatoarea problema...La asociatia noastra s-a hotarat in Adunarea Generala a blocului penalizare cotelor de intretinere restante incepand cu data de 01.06.2012 cu 0.2/zi...Intrebarea mea este urmatoarea...se vor penaliza cotele restante incepand cu listele lunii iunie sau si cotele restante vechi dinaintea horararii dar incepand cu 01.06.2012, scuzati-ma daca nu am fost prea explicita...ma poate ajuta si pe mine cineva cu un model de calcul penalitati mai usor..? andradaaa@yahoo.com Va multumesc anticipat!
am luat modelul acela despre care spune-ti de la sectiunea Documente utile si chiar l-am discutat si semnat dar in el nu era facuta acesta precizare despre care spun eu...m-am dat seama cand m-am apucat de calculat...:hammer: mai am o intrebare...suma restanta formata din mai multe cote din luni anterioare hotararii se penalizeaza cu totul sau fiecare cota in parte? Multumesc si scuzati-mi nestiinta..invat , invat!!
Pai daca v-ati inspirat dintr-un model asta nu inseamna ca nu puteti sa-l adaptati la situatia asociatiei dumneavoastra. Adaugati ceea ce considerati ca este necesar, scoateti ceea ce credeti ca este de prisos... Si-asa devine "sistem propriu", adica al asociatiei dumneavoastra.
Sumele restante le puteti aplica penalizari cum decideti in comitet. De exemplu aveti restante din: ianuarie 500 lei, februarie 400 lei, martie 300 lei ....total 1200 lei. Pai la cei 500 lei ati putea sa aplicati 0,2%/zi la un numar de 120 zile; la cei 400 lei din februarie aplicti 0,2%/zi la 90 de zile; la 300 lei din martie la 60 de zile..., acestea ca exemple pentru ca in mod concret o sa socotiti dv in functie de data afisarii, data scadentei...
Ori stabiliti in comitet ca sa aplicati penalizari la suma totala de 1200 lei cu 0,2%/zi pentru ultima luna, aproximativ 30 de zile in functie de data afisarii si-a scadentei.
Apoi luna de luna nu va mai intoarceti ci aplicati penalizari la intreaga suma devenita restanta penalizabila (nu la orice restanta), pentru zilele de la ultima lista afisata...
Dar sa nu aplicati penalizari la penalizari, faceti o fise a fiecarui apartament care are restanta si treceti separat restantele si separat penalizarile.
Fiecare proprietar are fisa sa in care se inregistreaza luna de luna cotele datorate ca intretinere, numai cotele de intretinere. Soldul inseamna sume de plata si cuprinde atat cotele restantele cat si cta din ultima luna. Acest sold se diminuiaza pe baza de chitanta atunci cand proprietarul plateste o anumita suma (tot sau partial).
Penalizarile nu se trec pe aceasta fisa, ci in registrul fondurilor. Acest registru poate fi folosit in prima parte, chiar asa cum scrie pe formular, pentru inregistrarea fondului de rulment, partea a doua pentru alte fonduri, a treia pentru fondul de reparatii si-inca o parte pentru evidenta fondului de penalizari. In acesta se inregistreaza luna de luna penalizarile calculate in luna curenta si se insumeaza cu cele vechi rezulatand penalizarile totale de plata. Pe masura ce restantierul plateste penalizari, se scad sumele pe baza de chitanta. Soldul penalizarilor din acest registru este suma ce o mai are restantierul de plata.
Tinand evidenta in acest fel, separat pentru restante si separat pentru penalizari, acestea corespund de fiecare data cu listele de plata (la data afisarii listei).
Doresc sa intreb si eu userul Andradaa, care a deschis acest subiect: de ce era necesar ca sa se ajunga la procentul maxim legal al penalitatilor de 0,2 %/ zi ?. Nu ajungeau cei 0,1 % / zi de exemplu ?.:">