Buna ziua.
Sunt minor, doresc sa renunt la unul din prenume. In prezent, detin doua prenume.
Una dintre problemele pe care le intampin este motivatia, practic nu ma incadrez la nici una dintre acestea.
Nu mai doresc cel de-al doilea prenume, datorita "societatii". Daca va fi nevoie sa detaliez, voi detalia.
Cea de a doua problema este ca parintii mei sunt despartiti si am citit undeva pe net, ca este necesar acordul scris al ambilor parinti. Este adevarat?
Si, ce acte sunt necesare ? Unde trebuie sa ma prezint ? Care si cat sunt taxele ?
OG 41/2003
art 4
(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
...
d) când persoana în cauză are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, şi doreşte schimbarea acestuia;
...
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.
Litera m) ne lasa atata loc de intors (din condei) incat as putea sa spun ca nu exista "nu ma incadrez".
Un vag motiv (ceva mai mult decat "asa mi s-a nazarit azi noapte") + o compunere = temeinic justificat. :whistle: Ca doar scoala ne-a invatat sa-l zugravim frumos pe ciobanasul din Miorita, desi, la drept vorbind, unii ar fi avut o alta impresie despre el...
Cam asa e si cu motivarea din stiinta dreptului: poti demonstra oricand ca albul e negru, daca uzezi de o vasta bibliografie.
art 7 Pentru minor...
(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. ...
(3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată şi de acesta.
Parerea mea ar fi sa incercati intai un exercitiu de convingere a ambilor parinti si abia dupa aceea restul (acte, locuri de umblat etc.).
Nu este vorba de exercitiu de convingere, mama este de acord.
Dar, mereu trebuie sa existe un "dar", ei sunt despartiti si nu doresc sa iau legatura cu tata. Nu cred ca ar avea ceva in potriva, oricum putin mi-ar pasa, insa pe langa faptul ca nu doresc sa iau legatura cu el, mai este si faptul ca el locuieste in provincie.
Este imposibila realizarea procedurilor fara el ?