Care sunt modalitatile prin care o clauza din CIM sau CIM in totalitate poate sa nu isi mai produca efectele ? Se poate numai prin sezizare ITM sau trebuie atacat in instanta ?
Ex: Ai un CIM care are o clauza abuziva , necunstitutionala -prin care iti ingradeste dreptul la munca sau dreptul de a alege pentru cine muncesti.
Cum se poate ataca aceasta prevedere a.i sa nu ramai toata viata agatat de o asemenea clauza ?
Anularea unei clauze din c.i.m. nu intra in atributiile ITM-ului ... art.57 C.mun. prevede:
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Din cate am inteles incepand de anul trecut, chiar daca un CIM are numar REVISAL, ITM nu mai are obligatia sa verifice legalitatea , constitutionalitatea un CIM.
Daca este adevarat insemna ca noi ca simpli angajati suntem complet descoperiti in fata clauzelor abuzive ale angajatorilor.
In acest caz avem 2 solutii:
- ori 2 mil de oameni facem studii de drept si devenim specialisti in dreptul muncii
- ori la incheierea unui contract de munca trebuie sa ne angajam avocat care sa "negocieze" clauzele contractuale cu juristul angajatorului si in cazul asta sunt tare curios ce angajator te-ar mai angaja
Sau cel mai probabil ajungem sa fim amenintati, umiliti sau chiar tarati prin instante - doar pentru ca Angajatorul isi permite si nu risca decat niste bani, care oricum nu sunt ai persoanei care decide sa faca acest demers
Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)—(3) este nul de drept.
Art. 4
(1) Munca fortata este interzisa.
(2) Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
...
2. - Asadar chiar daca in CIM sunt incluse unele clauze care sunt ilegale dvs. nu veti putea fi trasa la raspundere.
- Nu trebuie sa fii absolvent de drept pentru a citi Codul muncii.
- Ma intreb cum de nu ati sesizat aceste aspecte pe care le prezentati atunci cand ati semnat CIM.
3. Ar fi bine daca ati reda exact cum suna acele clauze din CIM pentru a ne da seama daca sunt ilegale sau nu.
ITM-uș nu a avut miciodata om atributii de a verifica legalitatea sau constitutionalitatea unui c.i.m. .. nu stiu de unde ati dedus dvs asa ceva .. verificarea sau anularea unei clauze dintr-un c.i.m. a intrat si intra in atributiile instantelor judecatoresti ..
O intrebare care naste in cazul dvs este cand ati semnat c.i.m.?
Ok , le sezizezi - dar mai obtii locul respectiv de munca ?
Ok citesti codul muncii, dar interpretarea doctrinei nu cred ca o poti face mai ales daca esti un om simplu. Ce poate pricepe un muncitor necalificat din codul muncii ? Pana si ca avocat am constatat ca sunt interpretari si interpretari -atunci cauti raspunsuri la mai multe surse si cand gasesti doua la fel te decizi la una-cam asa stau lucrurile .Si mai mult din cate stiu ITM are fonduri din contributiile noastre la buget, asa ca nu pricep de ce permit incheierea de contracte neconstitutionale ? Numai de dragul de a avea instantele pline ?
Sunt revenita in tara nu demult timp si de-a dreptul sunt consternata fata de acest nou cod al muncii- efectiv se promoveaza sclavagismul- nu mai ai nici un fel de protectie din partea statului- angajatorii profita din plin de lipsa de implicare a organelor statului si marjeaza pe imposibilitatea omului de rand de a sustine un proces.
Clauza suna asa :
-''obligatia de arespecta secretul de serviciu si confidentialitatea tuturor informatiilor de care ia cunostinta cu ocazia desfasurarii raporturilor de munca sau intamplator si obligatia ca atat in timpul cat si dupa terminarea acestui contract de a nu intra in nici o relatie contractuala cu niciunul din partenerii de afaeri ai Angajatorului in care sa foloseasca informatii , cunostinte,relatii sau orice alte date dobandinte in timpul desfasurarii prezentului contract ''
Este constitutionala aceasta clauza ?
In conditiile in care nu se face nici o referire :
- care sunt acele informatii, date, relatii confidentiale
- pe ce perioada de timp - pana ce moartea ne va desparti ?
- dupa ce te angajezi afli ca in domeniul in care lucrezi Angajatorul tau are relatii comerciale cam in toata bransa
-Intamplator mai afli ca mai are si clauza de non combat cu companiile reprezentative in domeniu
Deci cu o parte din companii are noncombat iar cu altle are relatii comerciale - unde mai este dreptul meu de a-mi alege unde unde lucrez ? unde mai pot sa imi exrcit profesia ? poate sa plec din nou din tara