Un contract nu este neconstitutional sau o clauza a acestuia neconstitutionala ... Clauza respectiva este un amalgam de clauze prevazute de Codul Muncii - clauze ca nu-si produc efectele in totalitate- , si anume:
Art. 26 C.mun. care reglementeaza clauza de confidenţialitate:
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Art. 21 C.mun. care reglementeaza clauza de neconcurenta:
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Totusi, se poate pune o intrebare retorica, de ce ati semnat un astfel de c.i.m.?
Este cam tarziu pentru o asemenea intrebare !
Daca studiam in amanunt codul muncii, sau daca eram avocat sigur nu o faceam. Dar din pacate este tardiv si acum fiind pusa in aceasta situatie am studiat mult mai atent codul muncii ( lucru pe care nu-l faci in mod normal). Acum constatat ca in orice mod trebuie sa inchid aceasta relatie contractuala pentru ca, cu cat stau mai mult in ea cu atat voi fi mai prins -si daca vreau sa moncesc trebuie sa accept sa fiu sclavul acestei firme de 2 bani
Unul din principiile izvorite din legislatia romana si aplicate prevede faptul ca nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii.
Conform principiului “nemo censitur ignorare legem” (Nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii), legile se presupun cunoscute de la data aducerii lor la cunoştinţă conform principiului publicităţii. Uneori, în cuprinsul actelor normative se prevede o altă dată, ulterioară datei publicării normei, pentru intrarea în vigoare.