avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... E obligatoriu Certificatul de la IML?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

E obligatoriu Certificatul de la IML?

Buna ziua,
Ma numesc Marius si am o nedumerire!
Pe scurt: in urma unui accident rutier cu victime aflate in masina subsemnatului ,din fericire cu usoare contuzii (au fost duse la spital cu ambulanta ,analize si in aceeasi zi acasa) , politia mi-a zis ca trebuie neaparat ca victimele sa mearga la IML pentru eliberarea unui certificat.
Problema e ca victimele nu doresc sa mai mearga si pe acolo, nu au nici o pretentie de la subsemnatul ,deci ce se poate face in acest caz?
Ne obliga legea romana sa facem aceste lucruri din moment ce la spital totul a fost ok?
Pe langa asta trebuie sa mai dea si declaratii scrise la politie , tocmai la sectia pe raza careia a avut loc acel accident (Gaesti).
E musai??
Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 18:57, 6 Ianuarie 2009
Dvs va puteti expirma acordul de vointa conform caruia nu doriti sa depuneti o plangere penala prealabila , astfel incat faptuitorul sa fie tras la raspundere penala.
Declaratiile partii vatamate sunt obligatorii
Nu îi poate obliga nimeni şi nimic să meargă la IML. După cum, dacă vătămările suferite nu sunt de natura celor pentru care Codul penal prevede punerea în mişcare a acţiunii penale din oficiu (a se vedea art.184 C.penal), nici nu puteţi fi tras la răspundere penală dacă victimele accidentului nu doresc să facă plîngerea prealabilă.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc pentru raspunsuri , sper sa fie suficiente declaratiile victimelor , unde mai pui ca la IML trebuie sa platesti si o taxa pentru fiecare certificat eliberat.
Si totusi ,daca politia insista sa isi scoata certificat ce sa le zic?
Mai era un topic similar pe forum... cautati si veti vedea si alte opinii (nu-mi place sa le reiau sa ma cert iar cu toti :) )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal in urma unui accident elena 123 elena 123 Accidentul s-a produs ca urmare a neadaptarii vitezei la conditiile de drum(conform constatarilor politiei), cu alte cuvinte eu conduceam si din cauza vitezei ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru vatamare corporala intr-un accident de circulatie! aurelvultur aurelvultur In data de 22-06-2013 am avut un accident rutier grav cu distrugerea masinii de serviciu, fiind in timpul serviciului si vatamarea corporala(fractura ... (vezi toată discuția)
Termen instiintare victima accident rutier cu privire la identificare autor Investor21 Investor21 Buna ziua, Referitor la aceasta fraza, extrasa din codul de procedura penala, daca nu ma insel (am dat si eu o cautare pe net): Victima accidentului ... (vezi toată discuția)