avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

cf) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat durata concediului de odihna nu se mai diminueaza cu durata concediului medical.Este valabil si pentru concediul de maternitate, si pentru concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani,concediul medical pentru copilul bolnav pana la varsta de 7 ani
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 22 Iunie 2012
Buna ziua,
Parcurgand hotararea aceasta face referire la compensatia in bani a concediului de odihna neefectuat si nu la acordarea zilelor de CO deoarece :"1 Articolul 7 alineatul 1 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical".
Deci daca Directiva nu se opune prevederilor actelor nationale in vigoare....un lucrator aflat in CM nu are dreptul la concediul anual platit, inseamna ca tb respectat art.145 (2) din Codul Muncii cf caruia zilele de CO se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, ori in 2011 nu a lucrat nicio zi.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
monicalirca, utilizator
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:

1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

De ce este obligatorie aceasta hotarare a Curtii Europene de Justitie, vedeti articolul de mai jos:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pikitoi pikitoi Buna ziua, daca un angajat este in concediu medical 60 zile consecutiv, pentru aceasta perioada beneficeaza la sfarsitul anului sau la lichidare de concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa revenire din crestere copil GabrielaMarianaK GabrielaMarianaK Buna ziua, Daca am revenit din crestere copil in 26ianuarie 2015, pot beneficia de concediu odihna aferente zilelor de 126(post/prenatal), dupa noua ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna noane noane Perioada de Concediu medical se ia in calcul la stabilirea nr.de zile de concediu de odihna?daca da de cand? (vezi toată discuția)