avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită incuviintare executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

incuviintare executare silita

Buna ziua,
Executorul judecatoresc are nevoie de incuviintarea instantei inainte de emiterea somatiei de plata pentru un credit neachitat?
Ce cheltuieli de executare silita pot fi atat de mari incat sa depaseasca valoarea debitului?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Dahrma , utilizator 20:17, 27 Iunie 2012
Pentru demararea procedurii de executare silita executorul judecatoresc detine obligatia sa investeasca instanta de judecata cu cerere pentru incuviintarea executarii silite
Cheltuielile de executare sunt reprezentate de actele si demersurile necesare pentru executarea silita pe care este obligat sa le desfasoare executorul judecatoresc pentru materializare titlului executoriu
Practica demonstreaza ca nu este regula general valabila ca existenta titlului executoriu sa garanteze executarea debitorului-independent de staruinta creditorului si de eforturile executorului judecatoresc
Pentru ca nicio eu n-as intelege nimic dintr-un raspuns ca cel de mai sus, o sa incerc sa va lamuresc.
Da, executorul judecatoresc trebuie sa obtina incuviintarea executarii silite, in prealabil. Altfel nu poate emite somatie. Exista insa posibilitatea ca Banca sa va trimita o somatie/notificare contractuala prin executor , care insa nu este un act de executare, iar rolul executorului este doar acela de a certifica transmiterea acestei notificari.
Chletuielile de executare silita nu pot depasi valoarea debitului, teoretic. Nu pot fi cheltuieli decat onorariul executorului, in procente ar fi un maxim de 10% din creanta( si doar pentru creantele sub 100.000 lei), onorariul avocatului ( eventual), taxele de timbru, diverse alte cheltuieli solicitate de executor in temeiul H 2/2007 a UNEJ, asa cum spune dna Inocenta - onorariul evaluatorului si cam atat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
ContSters214341, utilizator
Jocandi Causa a scris:

Nu pot fi cheltuieli decat onorariul executorului,

Omiteti cheltuielile nascute din actele incheiate de executorul judecatoresc ,publicitatea somatiilor si alte cheltuieli ocazionate de executarea titlului executoriu ex raport de expertiza sau de evaluare bun dedus executari

Dupa incuviintarea cererii de executare silita mai poate creste valoarea debitului cu majorari si penalizari?
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Da, daca titlul executoriu prevede aceasta posibilitate, iar creditorul nu a reziliat contractul ci doar a declarat scadenta anticipata si cerut executarea silita a obligatiei de plata. altfel, executorul poate doar actualiza creanta cu indicele de inflatie, pana la recuperarea integrala a creantei.

Alte discuții în legătură

Acte de executare tatiana28 tatiana28 Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri.Este legal ca executorul judecatoresc sa emita somatii la alta adresa desi cunoaste adresa de domiciliu a ... (vezi toată discuția)
Se mai incheie contract cu executorul ? Krissia . Krissia . De curand un executor judecatoresc mi-a spus ca nu se mai incheie contracte cu ei in cazul in care soliciti executarea silita a unei sentinte definitive si ... (vezi toată discuția)
Sechestru autoturism serby30 serby30 Buna seara, Ma intereseaza care este procedura de punere sechestru pe un autoturism? Cine hotaraste locul unde se pune sechestrul, daca creditorul este ... (vezi toată discuția)