avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

:(lucrez la firma respectiva de 5 luni,iar acum angajatorul sa hotarat sa nu mai tina 2 persoane angajate ci sa lucre doar ea cu fica ei si pe mine sa ma dea afara,dar nu vrea sa ma dea in somaj pt ca vrea sa tina postul,angajand cu program de 4 ore,neintrebandu-ma daca vreau sa raman asa. ma anuntat de concedire cu 6 zile inainte sa plec. as dori sa aflu care sunt drepturile mele in acest caz,si ce beneficii voi avea,zile de concediu platite,somaj.....? astept un raspuns cat mai urgent ca sa stiu ce e de facut. multumesc. si inca o intrebare,e posibila daca ei nu vor sa ma dea in somaj sa depun eu dosarul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:32, 23 Iunie 2012
Care este articolul cu care va dori sa inceteze raportul de munca? .. intrucat in functie de acesta va putem spune daca veti beneficia sau nu de somaj.

De asemenea, va putem spune ca indiferent de motivul incetarii raportului de munca, CO nefectuat se compenseaza in bani la incetarea c.i.m.

Art.146 (4) C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 67 C.mun.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In acest sens, Normele de aplicare a Legii 76/2002 la art.5 prevad :
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...

Angajatorul nu este obigat sa inceteze raportul de munca astfel incat salariatul sa poata beneficia de somaj ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediata fara explicatii andrar andrar buna ziua...am si eu o intrebare...am fost concediata fara vreo explicatie dupa 5 ani...luni trebuie sa ma duc sa;mi iau banii...si sa semnez contractul de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim conf. art.55-lit b) ana_abo ana_abo Incetarea CIM cu art. 55 lit-b) (acordul partilor) se poate face fara ca salariatul sa aiba preaviz de 20 zile? Adica sa renunte angajatorul la preaviz si in ... (vezi toată discuția)
Restructurare post - salarii compensatorii sau somaj ? tudorg86 tudorg86 Buna ziua, Citez \\"Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot ... (vezi toată discuția)