avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru conducere sub influenta ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru conducere sub influenta substantelor interzise

Buna seara!
V-as ruga sa ma ajutati sa inteleg cateva lucruri.
Varul meu, in varsta de 25 de ani, a fost depistat in Bucuresti, la un control de rutina, la un test rapid din saliva, pozitiv la THC (substanta activa din marijuana). I s-a retinut permisul, a fost condus la INML unde i s-au recoltat sange si urina. I s-a luat o declaratie, in care a recunoscut ca a inhalat in urma cu 48 de ore dintr-o tigara si ca nu stia ca substanta persista atat in organism. I s-a eliberat doar o hartie de catre politie in care spune ca i s-a retinut permisul. Niciun proces verbal sau altceva la el. Politistii i-au spus ca trebuie sa duca rezultatele la Udriste.
Lururile astea s-au intamplat in noaptea de 13 spre 14 iunie, adica miercuri spre joi. Cei de la INML i-au spus ca o sa il sune vineri sau luni sa isi ia rezultatele. Nu l-au pus sa plateasca analizele. De la acestea au trecut aproape 10 zile si nu l-a sunat nimeni. De la INML avem doar informatii private, nimic oficial.
Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Ce este de facut? M-am uitat in Codul Rutier si acesta nu face niciun fel de referire la concentratia in sange a substantelor depistate. Se face in vreun fel diferenta intre cineva care a fumat un sfert de tigara cu 2 zile in urma si unul prins conducand drogat cu heroina? Ca, din cate inteleg eu, legea rutiera nu o face... Exista vreo posibilitate sa iasa bine? Mentionez ca e la prima abatere si ca nu are decat contraventii banale, ca orice sofer.
Va multumesc!
Cu stima!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
mihai2206, utilizator
Exista si sunt foarte clare disp.art.87 al.2 din OUG nr.195/2002 pe care vi le redau mai jos ;

Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin.(1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.


Exista si dispozitiile Legii nr.143 /2000 privind consumul de stupefiante.

Ce intelegeti prin "posibilitatea sa iasa bine" ?
Poate doar o condamnare cu suspendare sau suspendare sub supraveghere.
Deocamdata asteptati rezultatul analizelor de la INML , apoi in functie de acesta luati legatura cu un avocat iscusit pentru a putea minimaliza consecintele juridice ale faptei conducatorului auto
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Am citit si eu prevederile acelui articol 87. Intrebarea mea era, avand in vedere ca articolul nu precizeaza in niciun fel concentratiile sanguine ale substantelor, cum se va evalua daca a fost sau nu sub influenta acelor substante, deoarece se stie ca unele din ele se vor regasi in urina pana la 2-6 saptamani de la consum. Se mai poate afirma la 48 de ore ca mai esti sub influenta lor? Cine decide asta si la ce nivel? Politia, procuratura, instanta?
Pe aceste aspecte cantitative si de eventuale concentratii , va poate raspunde numai un chimist sau un biolog , dar in functie de rezultatul analizelor (cum ca a consumat), de procesul verbal incheiat de politisti cu ocazia depistarii in trafic , de eventuale alte probe coroborate , cum ar fi si cea cu martori , dar si de declaratiile conducatorului auto se poate aplica o pedeapsa , conform textului aratat.
Recunoasterea faptelor la urmarirea penala sau/si la cercetarea judecatoreasca , in conformitate cu disp.art.320 ind.1 c.pr.pen poate avea efect reducerea limitelor pedepsei cu 1/3
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Ca si medic, dar ca si proaspat cititor de toxicologie medico-legala in urma acestor evenimente, va pot spune ca influenta acelei substante la nivelul sistemului nervos dureaza cam 3 ore, dar eliminarea ei prin urina dureaza 2 saptamani. De aceea ma gandesc ca nu e tocmai drept ce se intampla. Raportul medico-legal in acest caz probabil ca va preciza ca nu s-a consumat in ultimele 48 de ore. Va lua cineva in seama raportul? Sau asta o sa fie doar un instrument pentru avocat ce il va folosi in instanta? E vreo posibilitate sa nu se ajunga in instanta? Ce intelegeti prin ''avocat iscusit'' si cum sa il alegem, avand in vedere ca e primul contact al familiei noastre cu probleme legale? Multumesc!
Din nefericire , legea nu face precizarile pe care dvs. le doriti si se aplica cam asa cum v-am aratat mai sus.
Un avocat iscusit , este o persoana cu performante in domeniul dreptului penal , o persoana priceputa in ce face si care este atrasa, in primul rand de rezultatele muncii sale.

Alte discuții în legătură

Nu stiu cum sa incep... relevanta probe biologice Sevalu Sevalu Am consumat \"prafuri\" (fostele legale) si am fost oprit in trafic pt. Defectiuni la sistemul d iluminare....iar probabil ca urmare a comportamentului meu am ... (vezi toată discuția)
Accident, test antidoping pozitiv. este adevărat că dacă în sânge îmi iese metadonă cât am prescris de medic nu mi se întâmplă nimic? Am făcut un accident,mai exact unul a intrat în mine și când am ajuns la politie la accidente ușoare mi s-a făcut antidoping-ul și mi-a ieșit ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la og 29/2023 alinpelin alinpelin Buna ziua, am o nelamurire cu privire la OG 29/2023. Prin Articolul I, alin. 5, se adauga litera: \"g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice ... (vezi toată discuția)