avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare adeverinta grupa a II-a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare adeverinta grupa a II-a

Buna ziua,

Societatea la care lucrez este urmasa unei firme de transport(vechea I.T,A. de pe vremea comunistilor) si fostii salariati ai acestei societati solicita adeverinta de grupa si sporuri pt perioada lucrata.
Problema este ca noua ocietate a preluat arhiva inundata si documentele nu mai sunt lizibile.
Cum as putea sa le eliberez adeverinte acestor persoane, fara a ma pune pe mine in pericol in fata legii?
Exista o institutie de stat care ar trebui sa aiba un duplicat sau care ar putea elibera adeverintele in situatia expusa?

multumesc mult pt ajutor
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 14:34, 18 Septembrie 2013
Verificati actele normative in domeniu, ordine ale ministrilor, decizii ale conducerii societatii cu privire la incadrarea in grupe de munca, eventuale ceva tabele nominale.

In plus incadrarea in grupa de munca este inscrisa si in carnetul de munca al fiecarei persoane. Puteti solicita prezentarea acestuia si pastrarea unei copii in arhiva societatii.

De asemenea, corespunzator acestor incadrari s-a platit CAS majorat. Ar trebui sa verificati plata cas-ului in documentele contabile care se pastreaza si se arhiveaza.

Poate reusiti sa rezolvati cumva problema chiar si o parte a actelor arhivate distruse.
nu am vazut in carnetul de munca sa se fi inscris ceva referitor la grupa.
Documentele de nominalizare au fost distruse de inundatie, nu mai avem nimic. Am gasit niste fluturasi din 89, dar nu este specificat ca au beneficiat de grupa de munca.
Eu am intalnit carti de munca in care era inscrisa gr 2 in dreptul salariului tarifar de incadrare.
Solicitati-le totusi cartile de munca poate ca au inscrisa grupa.
am solicitat cartile de munca. Nici unul nu are inscrisa grupa.
Pe site-ul CNPAS scrie asa:
"In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca se facea de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.

Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Legea nr. 263/2010, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive ."


Daca nu aveti documentele originale prin care erau nominalizate locurile de munca incadrate in grupa de munca, nu va sfatuiesc sa eliberati adeverinte in acest sens.
Intrebati si la sindicat, poate au ei cumva vreo copie a tabelelor de nominalizare?

Angajatii ar putea sa solicite in instanta acordarea grupei de munca.

Alte discuții în legătură

Bună seara,caut de ceva timp arhiva de la ita autobaza 6/medgidia,in ... Emyne Emyne Bună seara,caut de ceva timp arhiva de la ITA AUTOBAZA 6/MEDGIDIA,in vederea obținerii adeverinței de grupă pentru depunerea dosarului de pensionare.Se ... (vezi toată discuția)
Arhiva intreprinderea de transporturi constanta OpreaDiana OpreaDiana Stiti cumva unde sunt arhivele pentru Intreprinderea transporturi auto Constanta - sectia reparatii auto ? (vezi toată discuția)
Cum pot obtine o adeverinta cu sporuri daca angajatorul nu mai exista? LadyZelda LadyZelda Buna ziua! Daca unei persoane nu i s-a operat in Cartea de Munca corespunzator activitati prestate se mai pot recupera respectivele sporuri (conditii grele de ... (vezi toată discuția)